Bagok Dağı’nda Tahrip Edilen Pkk’lıların Mezarları Onarıldı

Mardin’in Nusaybin ilçesinde Bagok Dağı’nda geçtiğimiz günlerde tahrip edilen PKK’lıların mezarları onarıldı.

Bagok Dağı’nda Tahrip Edilen Pkk’lıların Mezarları Onarıldı
Aralarında BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, Nusaybin Belediye Başkanı Ayşe Gökkan, Kızıltepe Belediye Başkanı Ferhan Türk, BDP İl Başkanı Reşat Kaymaz ve BDP Nusaybin İlçe Başkanı Abdulbari Eren’in de olduğu grup, BDP Nusaybin İlçe Teşkilatı önünde bir araya geldi. Buradan araçlarla Bagok Dağı Dağiçi köyü mevkiinde bulunan PKK’lıların mezarlarının bulunduğu bölgeye giden grup, tahrip edilen mezarları onardı. BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Yolun geçmediği, kervanın ulaşmadığı 2500 metre yükseklikteki bu zirvede yıllardır gerilla şehadetinin yaşanmış olduğu bu alanda, onlara layık bir mezarın inşası bile sağlanmamışken her dinde, her kültürde, her inançta cenazeye olan saygının gereği burada defnedilen, katliama uğrayan ve uğratılan gerillaların mevcut var olan kin ve savaştan beslenenlerin tahammülsüzlüğüne uğrayarak mezar taşları tahrip edilmiş, onlara bir metrekarelik bir alan bile çok görülmüştür” dedi

Çelik, “Burada 44 can yatıyor. Canların biri iş makinesinin ardına takılarak yerinden ve mezarından sökülüp orta yere bırakılmıştır. Geri kalan 43 canın tümünün mezarları tahrip edilmiş, yıkılmıştır” diye konuştu.

Süreçle ilgili de konuşan Çelik, “Hükümet adım at talebini dile getirirken 2 aya aşkın bir süredir bir arpa boyu adım atılmamış, ayıptır, yazıktır, günahtır. 30 yıldır kaybettiğimiz 50 binin üzerinde can, 30 yıldır kaybettiğimiz 1 trilyon üzerindeki sermaye ve mal birikimi, 30 yıldır Kürdün Türke, Türkün Kürde düşmanlaştırıcı politikasına artık yeter demenin zamanı geldi. Artık canların birbirlerini öldürmesi yerine ölülere bile tahammülün yaşanmadığı bir coğrafya kendi ellerimizle yaratılıyor” dedi.

“BARIŞ TEK TARAFLA İNŞA EDİLEMEZ”
KCK’nın ‘geri çekilmeyi durdurma’ kararını değerlendiren Çelik, barışın tek taraflı inşa edilemeyeceğini kaydetti.

Çelik, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Savaş sona ersin, çatışma olmasın, ölümler yaşanmasın isteniyorsa çatışan tarafların diyaloğu, müzakeresi kaçınılmazdır. Diyalog ve müzakereye razı olan, demokratik çözüm diyalog talebini toplumla buluşturan devlet ve onun hükümeti AKP, Kürt tarafının Ocak 2013’ten beri atığı adımları görmemezlikten gelemez, gelmemelidir. Kürt tarafı süresiz ateşkes ilan etmiş, Kürt gerillası Bakur’den Başur’a intikal etmiş, demokratik siyasete fırsat vermiş, KCK elindeki siyasi rehineleri bırakmış ama hükümet bana mısın demiyor. Hala siyaset yapan on binler siyasi rehine muamelesiyle cezaevinde, hala içerde 8 milletvekili, 30 belediye başkanı, 72 belediye meclis üyesi, 20 il genel meclis üyesi arkadaşımız tutsak. On binlerce siyasi tutsağın olduğu yerde, yüzde 10 barajın olduğu bir ülkede, hazineden yoksun bırakılan siyasi partilerden biri Türkiye’nin 4. partisi BDP siyaseti yapamaz, yapmasın isteniyorken bu sürecin adı demokratik siyaset olamaz. Bu anlamıyla KCK’nın tek taraflı iyi niyet adımları bizim tarafımızdan anlamlı, değerli bulunmuştur ama çatışan ve savaşan tarafların savaşı sona erdirmesinin iradesi yoksa barış tek taraf inşa edilemez.”
BDP Mardin İl Başkanı Reşat Kaymaz da, mezarlara yapılan saldırıyı kabul etmediklerini söyledi.

Halkın mezarları yeniden düzenlediğini kaydeden Kaymaz, hangi dil, din ve ırka mensup olursa olsun mezarlara saygı gösterdiklerini ve herkesi saygı duymaya davet ettiklerini bildirdi.

BDP’lilerin geceyi dağda geçireceği öğrenildi

Kaynak: İHA