Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, Bursa'da

BURSA - Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik "Suriye'si, Mısır'ı ile diğer orta doğu ve İslam ülkelerinde gerçekten acıların yaşandığı bir Ramazan ayını geride bıraktık. Gönül arzu ederdi ki böyle bir anlamlı ayda bu acılar yaşanmamış olsaydı ama maalesef bu acıları insanlarımıza yaşattılar " dedi.

Bayram namazını Bursa'nın merkez Yıldırım ilçesindeki Yıldırım Camisi'nde kılan Bakan Çelik, namazın ardından camideki vatandaşlarla bayramlaştı.

Bakan Çelik, cami çıkışı gazetecilere yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı'nın islam aleminin en önemli günlerinden bir tanesi olduğunu, kendisinin de bu çerçevede anne, baba, eş, dost ziyaretleri için Bursa'ya geldiğini söyledi.

Çelik, bu yönüyle bayramların çok güzel olmasına karşın diğer yönüyle bakıldığında ise bu kadar anlamlı bir ayda, islam alemi içn önemli bir günde silahların susmadığını, huzursuzlukların bitmediğini belirterek, şunları söyledi:

"Aksine huzursuzlukların yoğunluk kazandığı bir dönemin de içindeyiz. Suriye'si, Mısır'ı ile diğer orta doğu ve İslam ülkelerinde gerçekten acıların yaşandığı bir Ramazan ayını geride bıraktık. Gönül arzu ederdi ki böyle bir anlamlı ayda bu acılar yaşanmamış olsaydı ama maalesef bu acıları insanlarımıza yaşattılar. Çok kötü örnekler, çok kötü görüntüleri maalesef dünya insanlığı izledi. İnanıyorum ki bu güzel bayram günleri, güzel ramazan ayları gelecek dönemlerde huzursuzluğa değil,birliğe,kardeşliğe, dayanışmaya, özellikle İslam aleminde vesile olur. Bu temennilerle tüm Türkiye'deki 76 milyon insanımızın Ramazan Bayramı'nı kutluyorum ."

-Toplu İş Sözleşmesi Görüşmeleri

Bakan Çelik, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin nedeniyle yoğun bir süreci de geride bıraktıklarını ifade etti.

Toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sürecinin tamamlanmasına bir aylık bir süre olmasına karşın, bayrama denk geldiği için "Sendikalarla görüşmemizde bayram öncesi bir müjde verebilir miyiz? Bayram öncesi bunu noktalayabilir miyiz?" diye düşündüklerini anlatan Çelik, şöyle devam etti:

"Gerçekten yoğun bir çalışma yaptık. Yani şunu söyleyebilirim 5 gün, gecesi, gündüzüyle çalıştık ve neticede bir uzlaşı noktasına varmış olduk. Bunun bayram öncesinde bir müjde olduğu kanaatindeyim. Bilindiği gibi 2014 yılında taban aylıklarına 175 TL'lik bir artış sağladık. Bu, emeklilerimize 140 TL,çalışanlarımıza 123 TL net olarak yansıyacak ki ilk kez emeklilere tavan aylığında artış olduğu için bu denli bir önemli yansıma olacak. Ayrıca yüksek maaş alanlarla düşük maaşlar arasındaki makası da daraltmaya dönük önemli bir adım oldu."

Çelik, yaklaşık 800 bin öğretmenin eğitim-öğretim tazminatlarıyla ilgili bir taleplerinin olduğunu, öğretmenlerin daha önce yapılan düzenlemelerle dezavantajlı duruma düştüklerini kendilerine ilettiklerini vurgulayarak, o konuyu da masada yoğun bir şekilde görüştüklerini dile getirdi.

Görüşmeler neticesinde öğretmenlere de 2014 yılı içinde 150 TL'lik bir tazminat verilmesinin sağlandığını anımsatan Çelik, sözlerini şöyle tamamladı:

"Böylece 2014 yılında öğretmenlerimizin maaşlarında yaklaşık yüzde 16'lara varan bir artış söz konusu olacak. Ayrıca 4-C'liler diye özelleştirme içinde çalışan kardeşlerimiz vardı. Onları da masamıza aldık. Onların maaşlarında da yüzde 40'lara varan bir iyileştirme gerçekleştirmiş olduk. Yorucu, yoğun geçti ama milletimiz için verimli geçti. Dünyada bin bir türlü sıkıntıların konuşulduğu, tartışıldığı, sıkıntıların yaşandığı, ücretlerin dondurulduğu,emekli maaşlarının dondrulduğu bir dönemde Türkiye'de ücret artışları beklenenin de üzerinde gerçekleşiyor. Bu siyasi istikrarın, güçlü bir hükümetin iradesini koymasıyla oluyor. Başta Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın toplu iş sözleşmesindeki gerçekten millete, çalışanlara dönük yönlendirmesi, talimatları çok büyük etkili oldu. Ben bütün çalışanlar için hayırlı olmasını temenni ediyorum."

Bakan Çelik, daha sonra anne ve babasının yaşadığı eve giderek, onlarla bayramlaştı.

Kaynak: AA