Burma: “devlet, Atakum'a Yardım Etmeli'

Atakum Belediye başkanı Metin Burma, bayram günü, meteorolojinin de öngöremediği büyük bir yağmurla karşı karşıya kaldıklarını belirterek, devletin Atakum'a yardım etmesi gerektiğini söyledi.

Burma: “devlet, Atakum'a Yardım Etmeli'
Atakum'da geçen seneki yağmurdan sonra başlayan dere yatakları, çanaklar, baksların ıslahının henüz tümüyle tamamlanamadığı, bunun da beklenenin üstünde bir sıkıntı oluşturduğunu dile getiren Atakum Belediye Başkanı Metin Burma, "Çalışmalar konusunda geç kalınmıştır. Bunu görüyoruz. Kanalizasyon sisteminin geriye tepmesinin de mutlaka önlenmesi gereken bir husus olduğu artık apaçık ortaya çıkmıştır. Bu en az yağmur sularının oluşturduğu sel kadar, hatta düzlük bölgelerde, yukarıdan gelen yağmur sularının kanalize edilememesi nedeniyle oluşan basınçla basınçla, bakslardan 1-2 metre kadar yukarıya fışkıran sular, selden daha fazla önem kazanmakta ve bizi çok zorlayan, üstelik mani olamadığımız bir durum ortaya çıkmaktadır. Bu sorunu özelilikle, Kilyos Deresi yani Balaç'ın doğu ve batı tarafındaki çanak, ayrıca Yeni Mahalle'nin Cağaloğlu Bulvarı üstünde kalan büyük çanakta toplanan büyük ve yoğun suların, hızlı bir şekilde aşağıya inmesi ile karayolunda bulunan bakslar ve rögarlarda yaşadık" dedi.

"Uzun zamandan beri yağmur yağmasa da ıslah çalışmaları bir önce bitse, bu korkuyla yaşamaktan kurtulsak" diye günlerini geçirdiğini, ancak olmadığını, bu felaketin gerçekleştiğini vurgulayan Başkan Burma, "Yaşanan bu olumsuzluklardan dolayı çok üzgünüm. Bu aslında, devlet gücü ile üstesinden gelinmeyecek bir durum değildir. Kuşkusuz felaketler gücü aşabilir. Bu da öyle bir haldir. Şimdi, DSİ, Karayolları, Büyükşehir Belediyesi ve Afet İşleri başta olmak üzere, konu önceden planlanana ek olarak ve benim daha önce işaret etiğim hususları da içerecek şekilde ele alınmalıdır. Denize dik akan cadde ve sokaklardan gelen suları denize rasyonel olarak ulaştırmak, düzlük bölgelerde suyun toplandığı Vadiler, Yeni Mahalle, Mediva, Mustafa Kemal Bulvarı, Vatan, Gaffar Okan Caddesi gibi alanlarda yeterli kesitte bakslar bulundurarak, suların direkt denize ulaştırılması behemehal gerekmektedir. Suyun bu dere ağızlarına ya da bakslarına gelecek şekilde düzenlemesi ile de bir çözüm üretilebilir. Ancak kanalizasyon sisteminin geriye şişmesi işte bu muhakkak çözülmesi gereken en acil sorunlardan birisidir ve ben her defasında buna işaret ediyorum. Bugün bir kez daha gördüm ki, bu sorun çözülürse, dere yatakları ıslahları da bitirildiğinde, ne kadar yağarsa yağsın, bunca devlet gücü bu kadar aciz kalmayacaktır" şeklinde konuştu.

Sel olaylarının kendisini çok yorduğunu da söyleyen başkan Burma, “Sayın Valimiz Hüseyin Aksoy'un, Taşkın Kurulu'nu toplantıya çağırması gerekmektedir. Kuşkusuz ben, suçlu aramıyorum. Yaşadığımız bir afettir. Bu kadar yağmura, sele rağmen yine de şükürler olsun ucuz atlatılmıştır. Devlet, geçen sene yaşadığımız afette Atakum Belediyesi'ne yardım etmeyi göz ardı etmişti. Halkın uğradığı zararı ziyanı karşılama noktasında devlet yardım etmek zorundadır. Atakum Belediyesi'nin de bu afetten gördüğü zarara devletin katkı vermesi gerekmektedir. Bu halk bizim halkımızdır, mağduriyetleri giderilmelidir. Aksi takdirde tüm zarar gören hemşehrilerimize bana göre hukuken tazminat hakkı doğar” ifadelerini kullandı.

Bütün bu yaşananlardan herkesin üzerine düşeni alması gerektiğini de belirten Başkan Burma, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Hepimiz artık yeter bu son olsun deyip, gereken dersleri çıkarmalıyız. Islah çalışmalarında bulunan firmalarda, oyalamasınlar, ellerini çabuk tutsunlar. Yüreğimi yukarı çekiyordum, yağmur gelmeden çalışmalar bitse diyordum ama maalesef bayram günü, meteorolojinin de öngöremediği büyük bir yağmurla karşı karşıya kaldık. Ben herkese geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum."
Kaynak: İHA