Obama: “BM Güvenlik Konseyi Felce Uğramıştır”

ABD Başkanı Barack Obama, BM Güvenlik Konseyi’nin şimdiye kadar Esad yönetimini kimyasal saldırıdan sorumlu tutma konusunda gönülsüz olduğunu söyleyerek, “BM Güvenlik Konseyi felce uğramıştır” dedi.

Obama: “BM Güvenlik Konseyi Felce Uğramıştır”
Beyaz Saray’ın Rose Garden isimli bahçesinde basın toplantısı düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama, Suriye’ye müdahale konusunda kendisinin müdahale kararı aldığını ancak bunun için Kongre’nin onayını bekleyeceğini söyledi.

10 gün önce 21. yüzyılın en büyük kimyasal silahla yapılan katliamında kadın, erkek ve çocukların katliama uğradığını dünyanın korkuyla izlediğini söyleyen Obama, “Suriye hükümetinin bu saldırıyı kendi halkına karşı düzenlediğiyle ilgili dün ABD çok güçlü bir dosya sundu. İstihbaratımız bize Esad güçlerinin kimyasal silah kullanmaya hazırlandığını, Şam’ın nüfusça kalabalık mahallerine roket fırlatmaya hazırlandığını ve bu kimyasal saldırının gerçekleştiği bilgisini verdi” dedi.

Saldırılarda aralarında yüzlerce çocuk olmak üzere binin üzerinde insanın hayatını kaybettiğini söyleyen Obama, “Genç kızlar ve erkekler kendi hükümetleri tarafından kimyasal gazla öldürüldü. Bu saldırı insan haysiyetine karşı yapılmış saldırıdır. Bu aynı zamanda bizim ulusal güvenliğimize karşı ciddi bir tehdittir. Kimyasal silahların kullanımının yasaklanmasını da riske etmiştir. Suriye sınırındaki ortaklarımız olan İsrail, Ürdün, Türkiye, Lübnan ve Irak’ı da tehlikeye atmıştır” dedi.

Bu tehdide karşı koyulması gerektiğini söyleyen Obama, “Dikkatli müzakerelerin ardından ABD’nin Suriye rejiminin hedeflerine karşı askeri operasyon düzenlemesi kararını verdim. Bu ucu açık bir müdahale olmayacak ve kara kuvvetlerimiz duruma müdahale etmeyecek. Zaman ve alan açısından sınırlı bir müdahale olacak” dedi

ABD güçlerinin bölgede konuşlandığını ve Genelkurmay Başkanı’nın kendisini saldırının istenildiği zaman yapılabileceği konusunda bilgilendirdiğini belirten Obama, “Yarın, bir hafta sonra veya bir ay sonra olabilir ve ben de bu emri vermeye hazırım” dedi.

Suriye’ye müdahale için Kongre’nin onayını alacağını söyleyen Obama, “Güç kullanımı için Amerikan halkının Kongre’deki temsilcilerinden yetkilendirme isteyeceğim. Geçtiğimiz günlerde seslerini duyurmak isteyen Kongre üyelerinin olduğunu duyduk. Ben de bu konuda kesinlikle aynı fikirdeyim. Bu sabah Kongre’nin dört lideriyle de görüştüm ve onlar da Kongre’nin tatilden döner dönmez bu konuyu görüşeceklerini ve oylamaya sunacakları kararı aldıklarını belirttiler” dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararını beklemeden ilerleyebileceklerini söyleyen Obama, “BM Güvenlik Konseyi felce uğramıştır ve şimdiye kadar Esad’ı sorumlu tutmak istemediler. Birçok kişi Kongre onayı olmadan karar almam konusunda tavsiyede bulundu. Yakın müttefikimiz İngiltere’nin Parlamentosu benzer amaçla, hatta Başbakanlarının istemesine rağmen bunu geçiremedi. Ben herhangi özel bir kongre onayı olmadan askeri saldırı kararı verme yetkisine sahibim. Ancak Kongre onayı alarak bunu yaparsak ülkemiz daha güçlü olur ve saldırı daha etkili olur” diye konuştu.

Kaynak: İHA