Lületaşı Muhafaza Ederken ve Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli

Eskişehir Lületaşı Esnafları Derneği Başkanı Behçethan Aktaş, lületaşının, ocaktan çıkar çıkmaz hava almayacak kaplara konulması veya naylonlara, muşambalara sarılması halinde yıllarca özsuyunu muhafaza edebileceğini belirterek, bu şekilde muhafaza edilen taşların yıllar sonra bile ocaktan ilk çıktığı gibi işlenebileceğini söyledi.

Lületaşı Muhafaza Ederken ve Seçerken Nelere Dikkat Edilmeli
İHA’ya açıklamalarda bulunan Aktaş, işlenmiş lületaşının nasıl muhafaza edileceğini de anlattı. Lületaşından işlenerek yapılan pipoların mümkün olduğu kadar vitrin ışıklarından ve güneş ışıklarından uzak tutulması gerektiğini anlatan Behçethan Aktaş "Pipolarda bulunan lületaşı hiçbir şekilde ışıktan veya sıcaktan zarar görmez ama piponun ucuna takılan madde zarar görür. Lületaşından yapılmış diğer hediyelik eşyaların ise sudan korunması gerekir. Özellikle takıları suyla temas ettirmeyeceksiniz. Yani denize girerken, bulaşık yıkarken, banyo yaparken takıların mutlaka çıkartılması gerekiyor. Çünkü lületaşı suya girdiği zaman biraz zarar görebilir. Ayrıca ilk olarak ocaktan çıkan lületaşını korumak için bahsettiğimiz işlemler yapılmazsa, havayla temas ederken ve taş kurur, hafifler. Onu tekrar suya attığınız zaman bazı taş vardır işlenebilir bazı taş vardır işlenemez, özelliğini yitirir. İşlenmiş lületaşlarında ise korumaya yönelik dediğimiz tedbirler alınmazsa taş zarar görür ve bozulur” dedi.

LÜLETAŞI SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİ
Dernek Başkanı Aktaş, lületaşı alırken insanların nelere dikkat etmeleri konusunda da bilgiler vererek şunları söyledi:
“Bu konuda en büyük ölçü insan eli ve gözüdür. Lüle taşı hafif olur ve cilası kaliteli olur. Yani güzel bir lületaşını elinizle dokunduğunuzda ve gözünüzle gördüğünüzde anlayabilirsiniz. Ayrıca bugün yeni mezun olmuş veya 3-5 yıllık maden mühendisinin bilemeyeceği şeyleri bizim Beyaz Altın köyü sakinleri daha çok biliyorlar. Köylülerimiz, lületaşının nereden çıktığını, hangi kalitede nasıl olduğunu, lületaşı mı değil mi, bunların hepsini çok iyi bilirler. Lületaşı hafif, beyaz, ağır ve mat olur. Bir de alçıdan oluşturulan ve lületaşı olarak satılan malzemeler var. İnsanlar alçıdan da hediyelik eşyalar yapsınlar, kimsenin ekmeğiyle de oynamak doğru değil ama onun kenarına bu alçıdandır diye yazarak satması lazım. Yani yapıyor, ucuza mal ediyor fakat bunları neredeyse lületaşı fiyatına satıyor. İnsanlar da bu ürünleri sağlıklı şekilde kullanamıyorlar. Bununla ilgili de insanlarımız şunlara dikkat etmelidirler; alçı ağır ve mat olur, tam beyaz olmaz. Lületaşı ise beyaz ve hafif olur.”
Kaynak: İHA