Arü’lü Akademisyenin Projesine Tübitak’tan Destek

Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serkan Kükrer tarafından TÜBİTAK’a sunulan “Çıldır Gölü Sedimentlerinde Klorofil Bozunma Ürünleri, Organik Karbon ve Ağır Metal Seviyelerinin Belirlenmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye uygun bulundu.

Arü’lü Akademisyenin Projesine Tübitak’tan Destek
Konuyla ilgili açıklama yapan Yrd. Doç. Dr. Kükrer, TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazanan projeyle ilgili, “Çıldır Gölü, hayvancılık ve tarımın yoğun yapıldığı bir bölgede bulunmaktadır. Yağışlarla birlikte tarım ve hayvanlara ait atıklar göle taşınmakta ve göl suyu kirletilmektedir. Çevredeki birçok yerleşim yerinden geçen su kaynakları ise organik ve inorganik materyalleri taşıyarak gölün zenginleşmesine neden olmaktadır. Bu bakımdan göldeki birincil üretimin takibi ve kirlilik seviyelerinin belirlenmesi gölden en iyi şekilde faydalanma konusunda ciddi katkılar sağlayacaktır.” diyerek, projenin Çıldır Gölü açısından büyük önem taşıdığını vurguladı.

Ayrıca söz konusu çalışmanın, Ardahan Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’nce halen yürütülmekte olan projenin genişletilmiş şekli olduğunu hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Kükrer, “Mevcut proje ile sadece yüzey sedimentine ait örneklerin durumunu inceleyebiliyorduk. Bulduğumuz sonuçların gölün binlerce yıllık süreçte geçirdiği değişimleri araştırmamız gerektiği düşüncesini uyandırdı. Bu yüzden dip çamurunun derinliklerinden örnekleme yapacak yeni ekipmanlarla hem sediment yaşının belirlenmesini ve kirlenme süreçlerinin henüz başlamadığı çok eski devirlerdeki ardalan değerlerine ulaşarak kirlilik parametrelerinin değişimlerini tarihsel olarak ortaya koymayı hedefliyoruz.” sözleriyle, çalışmanın genel olarak amacını ortaya koydu.
Kaynak: İHA