Yatırımcı ilişkileri ödüllerinde en iyiler açıklandı

Thomson Reuters Extel’in 2013 araştırmasında Türkiye’de Coca-Cola İçecek, TAV Havalimanları ve Türk Telekom, en iyi yatırımcı ilişkileri uygulamalarında çeşitli birincilikler aldı.

Yatırımcı ilişkileri ödüllerinde en iyiler açıklandı
Yatırımcı ilişkilerinde mükemmeliyeti teşvik etmek ve tescillemek amacıyla Thomson Reuters Extel tarafından 10 yıldır düzenlenen Avrupa Yatırımcı İlişkileri Anketi 'nin 2013 yılı sonuçları açıklandı. 74 ülkede 250 aracı kurum ve araştırma şirketi ile dünyanın en geniş katılımlı sektörel araştırması olarak kabul edilen ve sonuçları Deloitte tarafından denetlenen Avrupa Yatırımcı İlişkileri Anketi 'nde Türkiye 'den Coca- Cola İçecek, TAV Havalimanları ve Türk Telekom, yatırımcı ilişkileri alanında örnek uygulamaları ile ödüllere layık görüldü.

Şirketlerin yatırımcı ilişkileri alanındaki etkinlik ve performanslarının değerlendirildiği anket sonuçlarına göre üç şirketin aldığı ödüller ve kategorileri şöyle:

- Türkiye 'de En İyi Yatırımcı İlişkileri Yapan Şirket: TAV Havalimanları A.Ş.
- Türkiye 'de En İyi Yatırımcı İlişkileri Profesyoneli: Deniz Can Yücel, Coca-Cola İçecek
- Türkiye 'de En İyi Yatırımcı İlişkileri Yapan CEO: Hakam Kanafani, Türk Telekom
- Türkiye 'de En İyi Yatırımcı İlişkileri Yapan CFO: Orhun Köstem, Coca-Cola İçecek

Extel Direktörü Steve Kelly, sonuçlara ilişkin olarak; “Yatırımcı İlişkilerinin önemi artarak devam ediyor. Analistler ve varlık yöneticileri güçlü sanayi bilgisine sahip, insiyatif alabilen, hızlı servis verebilen ve şeffaf yaklaşıma sahip olunmasını bekliyor. Bütün bunların üstesinden gelebilen yatırımcı ilişkileri ekipleri, pazarın güvenini kazanmalarının yanı sıra şirketlerinin doğru değerlendirileceği ve daha fazla yatırım çekebileceği bir platform da sağlayacaktır. Bu artan önemle birlikte, yatırımcı ilişkilerinde mükemmellik, kazanılması çok zor da olsa, ölçümlenmesi hayati bir öneme sahip. Katılım yüzdeleri daha da artarken, Türkiye 'den Thomson Reuters Extel 2013 'ün en iyi performans gösterenleri değerlerini kanıtıyorlar ve bütün kazananları kutluyoruz” dedi.

Extel 'in ölçüt (benchmark) çalışmasına göre; Türkiye 'deki yatırımcı ilişkileri ekipleri, bölgesel örneklere paralel olarak, yüzde 71.7 oranında 1-2 kişiden oluşuyor. Bu ekiplerin yüzde 49.2 'si yine bölgesel eğilimlere paralel olarak yatırımcı ilişkileri yönetimine harcadıkları zamanın yüzde 51-75 'ini en büyük 20 yatırımcıya; yüzde 74 'ü ise bölgesel eğilimden farklı olarak zamanının yüzde 26-50 'lik dilimini muhtemel yatırımcılara ayırıyor. Bu yüzde 74 'lük oran, bölgede yüzde 34 civarında. Eski yatırımcılara Türkiye 'deki yatırımcı ilişkileri ekiplerinin yüzde 57.4 'ü zamanlarının yüzde 26-50 aralığını ayırırken, bu oran bölgede yüzde 18.9 seviyesinde.