Obaf Boğulma Olaylarına Karşı Vatandaşları Uyardı

UŞAK - Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı İsmail Atalay yaz aylarında gölet, akarsu gibi su kaynaklarının kaldırma kuvvetlerinin daha az olduğunu belirterek boğulma olaylarına karşı vatandaşlara uyarıda bulundu.

Atalay, gazetecilere yaptığı açıklamada havaların ısınmasının ardından son günlerde göl, gölet, akarsu, dere ve kanallarda çok sayıda boğulma olayı meydana geldiğini söyledi.

Hava sıcaklıklarından olumsuz etkilenen ve serinlemek için göl, gölet, akarsu, dere ve kanallara giren kişilere uyarılarda bulunan OBAF Başkanı Atalay, bu tür su kaynaklarının deniz suyuna oranla kaldırma kuvvetinin düşük olduğunu, zeminlerin balçıkla kaplı olduğunu ifade ederek vatandaşların serinlemek için bu tür su kaynaklarına girmesinin riskli olduğunu söyledi.

Özellikle çok iyi yüzme bilmeyen kişilerin, küçük çocukların bu tür su alanlarına girmesinin ölümle sonuçlanan olaylara dönüşebildiğinin altını çizen Atalay,"Bu konuda ailelere de büyük sorumluluk düşüyor. Özellikle Cumartesi ve Pazar günleri çocuklarının nereye gittiklerini, neler yaptıklarını denetim altına almaları gerekiyor. Derelere, göllere ve göletlere serinleme amacıyla girmenin, yüzmenin çok tehlikeli olduğunun bilinmesi lazım, dibi görünmeyen bu sularda çok sayıda tehlike olabilir" dedi.

Boğulma olaylarında ilk yardımın önemine değinen OBAF Başkanı Atalay, federasyon üyelerine sürekli olarak ilk yardım eğitimi verdiklerini söyledi.

Atalay şunları söyledi:

"Boğulma vakalarında kişiye uygulanacak olan müdahalenin kesinlikle ilk yardım eğitimi almış ve bilinçli kişilerce yapılması şart. Boğulmalarda ilk yardımın temel amacı, akciğerlere hava girmesini sağlamak.İlk yardıma mümkün olduğunca zaman geçirmeden başlanması gerekiyor. Boğulma tehlikesi geçiren bir kişiye yapılacak uygulama eğitimsiz kişiler tarafından yapılırse sonuç ölümle neticelenebilir. Boğulmalarda asıl ölüme götüren neden paniktir. Eğer suyun içinde paniklemeye başlarsanız ölüme davetiye çıkarmış olursunuz"

Kaynak: AA