Ormancılık Sektörü Dünya Pazarı İle Entegre Oluyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü, 2010 yılında başlattığı sertifikasyon çalışmalarında Mayıs 2013 itibariyle toplam 1 milyon 425 bin hektar orman alanını sertifikalandırdı.

Ormancılık Sektörü Dünya Pazarı İle Entegre Oluyor
Türkiye ormanlarının sertifikalandırılmasıyla sektörün dünya pazarı ile entegre olarak çalışması sağlanacak.
Orman Genel Müdürlüğü, 2010 yılında başlattığı sertifikasyon çalışmaları ile Bolu, Kastamonu, Muğla ve Zonguldak bölge müdürlüklerine bağlı 17 işletme müdürlüğünde toplam 1 milyon 425 bin hektar orman alanını Orman Yönetim Konseyi (FSC) programına göre sertifikalandırdı. Türkiye’deki mevcut üretim programı dikkate alındığında 16 milyon 700 bin metreküp olan toplam dikili kabuklu gövde hacminin 2 milyon 131 bin metreküpü, yani yüzde 13’ü sertifikalı orman alanlarından karşılanıyor.

Orman Genel Müdürlüğü ile Türk Standartları Enstitüsü (TSE), sertifikasyon çalışmalarında maliyetin düşürülmesi ve “Ulusal Sürdürülebilir Orman Yönetimi Standartlarının (PEFC, Türkiye)” oluşturulması için protokol hazırladı. İmza aşamasına gelinen protokol kapsamındaki çalışmaların önümüzdeki orta vadede başarılı bir şekilde tamamlanması halinde orman sertifikalandırma çalışmalarında maliyetler önemli oranda düşürülecek.

2015’TE SERTİFİKALI ORMANLAR 3 MİLYON 250 BİN HEKTARA ÇIKACAK
Uluslararası gelişmelere paralel olarak sertifikasyon çalışmalarına Muğla, Kastamonu, Zonguldak, Bolu, Bursa, İstanbul, Adapazarı, Amasya, Balıkesir ve Adana Orman Bölge Müdürlükleri’nde devam edilecek. Bu çalışmalar kapsamında 2013 yılında 2 milyon 100 bin, 2015 yılı sonunda ise 3 milyon 250 bin hektar orman alanında FSC alınması hedefleniyor. Bu sayede sertifikalı üretimin toplam üretimdeki payı yüzde 27’ye çıkarılacak. Planlanan bu hedeflerin gerçekleşmesi ile Türkiye’nin ve ormancılık sektörünün bu konudaki dünya pazarları ile entegrasyonu sağlanmış olacak.

FSC ETİKETİ TERCİH SEBEBİ
Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, FSC’nin dünya ormanlarının yönetiminin geliştirilmesi için kurulmuş bağımsız bir organizasyon olduğunu ifade ederek, ürün üzerinde bulunan FSC etiketinin tüketicinin kağıt ürünü veya kereste alırken tercih yapmasını kolaylaştıran bir unsur olduğunu belirtti.

Dünyada giderek artan çevre şuuru ile birlikte birçok kuruluşun hammadde ve yarı mamulleri iyi yönetilmiş ormanlardan sağlanmasını talep ettiğini ve sertifikalı ormanların bu bakımdan çok önemli olduğunu vurgulayan Bakan Eroğlu, “İster ahşap, ister kağıt her türlü odun kaynaklı ürün üzerinde görülen FSC damgası, o ürünün elde edildiği ormanın sürdürülebilir bir biçimde yönetildiğinin ve bunun bağımsız bir kurul tarafından onaylandığının işaretidir. FSC sertifikası ürünlerin yasal ve iyi orman yönetimi yapılmış alanlardan gelmiş olmasının avantajının ortaya konulmasını sağlar” dedi

Sertifikasyon çalışmalarına süratle devam edilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Eroğlu, “Orman Genel Müdürlüğü’nün alt yapısı sertifika almaya hazır. Türkiye’nin gelecekte Avrupa’ya işlenmiş odun hammaddesi ihracat payını artırabilmesi sertifikasyon çalışmalarına bağlıdır” ifadelerini kullandı

Kaynak: İHA