Konya Çerkes Derneği ve Adige Dil Derneği Tarafından, Büyük Çerkes Sürgünü'nün 149. Yılı Anıldı

Ilgın ilçesine bağlı İhsaniye köyündeki 21 Mayıs Anıtı önünde, "21 Mayıs Büyük Çerkes Sürgünü" anma programı düzenlendi.

Adige Dil Derneği Başkanı Ali İhsan Tarı, burada yaptığı konuşmada, 300 yıl süren Kafkas-Rus savaşlarının ardından Kuzey Kafkas halkının 21 Mayıs 1864'de yaşadıkları topraklardan sürüldüğünü söyledi.

Sürgün sırasında 1,5 milyon Çerkes halkının hayatını kaybettiğini belirten Tarı, "Büyük Çerkes Sürgünü Dünya tarihinin en dramatik olayıdır. Bu sürgüne maruz kalan Çerkes halkının yüzde 90'ı açlık, hastalık ve denizde geçen zor yolculukta hayatlarını kaybetmiştir. Dil bilmeden, nereye gittiklerini bilmeden çıkmak zorunda kaldıkları yolculuklarda yaşananları düşünmek dahi insanın kanını dondurmaktadır" diye konuştu.

Konya Çerkes Derneği Başkanı Nahide Demir ise Büyük Çerkes Sürgünü'nün ne olursa olsun unutulmayacağını belirterek, böyle bir acının tarihte bir daha yaşanmaması dileklerinde bulundu.

Programın devamında Çerkes gençleri tarafından hazırlanan Sürgün Orotoryosu sergilendi. Gençlerin sürgünle ilgili şarkı ve ağıtlar okumasının ardından program sona erdi.

Muhabir: Ahmet Turan / Ayşe Şensoy

Yayıncı: Murat Aslan
Kaynak: AA