Dilipak: “barışa Ulaşabilirsek Bu Herkes İçin Bir Kazanç Olacak”

'Akil İnsanlar' heyetinde yer alan listesinde yazar ve sanatçılar, toplantı öncesi gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak, “Tarihin yaşayan tanıklarıyız. Ümit ederim bu tanıklığımız sorumluluğumuz ile birlikte barışı mümkün kılar. Barışa ulaşabilirsek bu herkes için bir kazanç olacak” dedi.

Listede adı geçen ünlü isimlerden Gazeteci Yazar Abdurrahman Dilipak, “Ben sadece bir terörün sona ermesi için değil barış çok daha derinlikli bir şey. İnsanın vicdani rahatlığını barıştırmak. Hepimiz (öncelikle) kendimizle, inancımızla, kültürümüzle barışabilecek miyiz? en önemlisi bu. Sonra insan insanla barışabilecek mi? Farklılıklarımıza rağmen barış içerisinde bir arada yaşayabilecek miyiz?. Daha da önemlisi içinde yaşadığımız tabiatla, havayla, suyla, toprakla barışabilecek miyiz?” diye konuşu.

Heyecanlı olup olmadığı sorulan Dilipak, “Tarihin yaşayan tanıklarıyız. Ümit ederim bu tanıklığımız sorumluluğumuz ile birlikte barışı mümkün kılar. Barışa ulaşabilirsek bu herkes için bir kazanç olacak. Ve ben bu barışın sadece Türkiye halkları için değil, bizim katlanmak zorunda olduğumuz güçlülükler başka halklar içinde bir umut kaynağı olmasını bir baht kaynağı diliyorum. Bölge halkları içinde umut ederim biz bir örnek teşkil ederiz. Bunun için umutsuz değilim ama bakalım görelim Mevlam neyler neylerse güzel eyler” diye konuştu.

Sanatçı Lale Mansur ise “Ben kendi adıma en ufak bir katkıyı da katkı sayarım. Bize söylenen bir bölgede görev yapacağımız yönünde ve değişik görüşteki STK’larla savaşın kötü olacağını anlatarak ikna etmek, insanlara süreci anlatmak herhalde. Toplantı öncesinde bir şey söylemek doğru değil, sona erdiğinde değerlendiririz” şeklinde konuştu.

Dolmabahçe Ofisi’ne gelen sanatçılar arasında yer alan Yılmaz Erdoğan ise toplantı sonrasında değerlendirme yapacağını söyledi.

Öte yandan, Güngören’de 2008 yılında meydana gelen patlamada hayatını kaybeden kişilerin aileleri Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi önünde toplandı. Başbakan Erdoğan ile görüşmek istediklerini ifade eden aileler geçen yıl çıkan şehit yasası ile kendilerinin mağdur olduğunu belirterek yasa sebebiyle maddi ve manevi zarar gördüklerini ve şehit yasasından yararlanmak istediklerini ifade ettiler.

Mağdur edildiklerini anlatan Türkan Öztürk, “Kanunen resmi şehit belgesi istiyoruz. Sivil şehit yasası çıkardılar ama bu hiçbir aileyi kapsamıyor. Biz şehit yasasından yararlanmak istiyoruz. Bu olaydan dolayı maddi ve manevi zarar görmüş durumdayız” dedi.

Kaynak: İHA