'tarihsel Film ve Diziler Öğrenciler Tarafından Güvenli Bulunmuyor'

Uludağ Üniversitesi (UÜ) Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muammer Demirel, öğrencilerin, tarihi belgesellere güven seviyesinin diğerlerine göre yüksek olduğunu belirterek, "Tarihsel film ve diziler öğrenciler tarafından güvenli bulunmuyor.

" dedi.

Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün düzenlediği Eğitim Günleri’nin 7.'si Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi Başkanlık Salonu’nda, tarih öğretmenlerine yönelik hazırlanan panelle devam etti. Yaklaşık 500 tarih öğretmeninin takip ettiği panelde konuşan Vali Yardımcısı Eyüp Sabri Kartal, tarihin; kılıç kalkan anlatır gibi değil, yaşanarak, kaynaklara inilerek, olayın geri planıyla anlatılması gerektiğini söyledi.

Türklerin dünyada ilk mumyayı, ilk paralı köprüyü, ilk taş köprüyü yapan millet olduğunun altını çizen Kartal, "30-35 yaşlarında bir gayrimüslimi alıp, onu kendi değerleriyle yetiştiren ve genelkurmay başkanlığına kadar getiren Türkler, eğitimin göbeğinde yer aldıklarını bütün dünyaya ispatlamışlardır." diye konuştu.

İl Milli Eğitim Müdür Vekili Mustafa Bilici ise panellerle Türkiye’de bir ilki uygulayarak, branş öğretmenlerini buluşturduklarını dile getirdi. Panelistlerden Atatürk Lisesi öğretmenleri Nazmi Karabulut ve Funda Köse, harih dersinin öğrenciler üzerindeki etkisi ve öğretmen ve öğrencilerin tarih dersine bakış açılarını anlatan sunumlarını gerçekleştirdi. Nazmi Karabulut, öğrencilerin yüzde 94’ünün tarihi, yüzde 84’ünün de tarih dersini sevdiğini, ancak sınav odaklı ve çoktan seçenekli sınav sisteminin bu derse ilgiyi azalttığını söyledi.

Atatürk Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Turhan da klasik tarih anlatımından karşılaştırmalı, beceriye yönelik, ezbercilikten uzak, tematik tarih anlatımının dünyada yaygınlaştığını ifade etti.

Turhan, tarih dersinin salt savaş barış tarihini anlatmak olmadığını, vatandaşlık eğitimi, şehirleşme, toplumlar arası savaş tehlikesinin azaltılması, toplumların sosyal yapısı gibi birçok tarihsel olgunun da yeni müfredatlarda yer aldığını belirtti.

"TARİHİ FİLM VE DİZİLER ÖĞRENCİLERİ İNANDIRMAKTAN UZAK"UÜ Eğitim Fakültesi Sosyal Bilimler Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muammer Demirel ise öğrencilerin tarihi belgesellere güven seviyesinin diğerlerine göre yüksek olduğunu vurguladı. Demirel, şöyle konuştu: "Tarihsel film ve diziler öğrenciler tarafından güvenli bulunmuyor. Öğrenciler, 1945 ve sonrası döneme ilgi duyuyor. Aile tarihi, tarımsal gelişim gibi özel konuların yanı sıra yerel bölgelerin tarihleri de merak konusu." Osmanlı-Cumhuriyet ve İslam tarihine olan ilgi düzeylerinin birbirlerine yakın ve yüksek düzeyde olmasının öğrencilerin kendi milli kimliklerine olan ilgiyi gösterdiğini belirten Demirel, öğrencilerin askeri başarılar kadar gerileme sebepleri, savaşlardan ziyade gelenek, değer ve nitelikleri merak ettiklerini dile getirdi .