Geçen Hafta İran, Kuzey Kore ve Suriye'nin İtirazı Nedeniyle Kabul Edilemeyen Metnin Yarın Bm Genel Kurulu'nda Oylanması Bekleniyor

BM Genel Merkezi'nde geçen hafta sona eren Uluslararası Silah Ticareti Antlaşması Konferansı'nda üzerinde uzlaşma sağlanamayan metnin yarın BM Genel Kurulu'nda oylanması bekleniyor.

Son hali verilen Antlaşma taslağına İran, Kuzey Kore ve Suriye itiraz etmiş, taslak üzerinde konsensüs arandığı için konferans olumsuz Sonuçlanmıştı.

İngiltere'nin öncülüğündeki çok sayıda ülke, taslak metni BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'a göndererek metnin Genel Kurul'da oylamaya sunulmasını istedi.

Genel Kurul'da yarınki görüşmelerin ardından metnin oylamaya sunulması bekleniyor. Konferansta taslağa itiraz eden ülkelerle birlikte başka bazı ülkelerin taslak metnin yeniden görüşülmesini isteyebilecekleri belirtiliyor.

Oylamada salt çoğunluk sağlanırsa antlaşma metni kabul edilecek. Metnin daha Sonra üye ülkeler tarafından imzalanması ve ülkelerin kendi parlamentosunda onaylaması gerekiyor.

Yaklaşık 70 milyar dolarlık silah ticaretini düzenleyecek antlaşma için 2006'dan beri çalışmalar sürüyor. Geçen yıl Temmuz ayında düzenlenen konferansta ABD süre istemişti.

Muhabir: Mustafa Keleş

Yayıncı: Erdem Gültekin
Kaynak: AA