Kabil’de Konya Rüzgarı Esti

Afgan-Türk Dostluk Günü faaliyetlerinin bir parçası olarak Afganistan’ın başkenti Kabil’de Konyalı bir müzik topluluğu tarafından sema gösterisi yapıldı.

Kabil’de Konya Rüzgarı Esti
Devlet televizyonu salonunda yapılan gösteriye birçok davetli katıldı.

92. Afgan -Türk Dostluk Günü çeşitli faaliyetlerle kutlanmaya devam ediyor. Kutlamaların son gününde Afganistan Dışişleri Bakanlığı’nda bir merasim düzenlendi.

Akşam saatlerinde ise Devlet Televizyonu RTA salonunda Konya Türk Tasavvuf Müziği topluluğu tarafından sema gösterisi düzenlendi.

Bu gösteriye Kabil Belediye Başkanı Yunus Navandişh, Türkiye’nin Kabil Büyükelçisi Basat Öztürk, Milletvekili ve 2014 seçimlerinde Cumhurbaşkanlığına adaylığını açıklayan Fawzia Koofi, Eski Afganistan Krallarından Amanullah Khanın kızı Prenses Hindia ve birçok davetli katıldı.

Yaklaşık iki saat süren gösteri katılımcılar tarafından ilgiyle izlendi. Gösteri sonrasında seyirciler grubu ayakta alkışladı. Kabil Belediye Başkanı Yunus Navandişh, “Türk ve Afgan halkını birbirine bağlayan şahsiyetlerden biri olan Mevlana Celaleddin Rumi’nin taleblerini izlemek bu salonda bulunan herkes gibi beni de çok etkiledi” dedi.

Milletvekili Fawzia Koofi ise bu gösterinin tasavvuf içerikli olduğunu ve saygıyı öne çıkardığını ve gösteriden çok etkilendiğini söyledi.

Grup ayrıca, Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin doğum yeri Belh vilayetinin şehir merkezi olan Mezar-ı Şerifte de bir gösteri düzenleyecek. Bilindiği gibi, yüksek tasavvuf ve İslami ilimler sahasında eserler vermiş bir alim olan Mevlana Celaleddin-i Rumi, 1027 yılında Afganistan’ın kuzey illerinden Belh şehrinde doğmuş ve ailesi ile birlikte 1228 yılında Konya’ya hicret etmişti .
Kaynak: İHA