Türk Müteahhitlerin Yeni Rotası Afrika

Risk alma kabiliyeti, kaliteli işçilik, zamanında iş teslimi avantajlarıyla yurt dışında büyük başarılara imza atan inşaat sektörü, rotasını Afrika’ya çevirmeye hazırlanıyor.

Türkiye Genç İşadamları Derneği (TÜGİAD) Parlamento İlişkiler Komisyonu (PİK), Türkiye’nin 2023 ihracat hedeflerine ulaşmasına yardımcı olmak için geliştirdiği projeyi hayata geçirdi. TÜGİAD PİK Başkanı Ercan Kahraman, proje kapsamında 115 ülkenin büyükelçileri ile tek tek görüşeceklerini, hangi sektörlerde işbirliği yapılacağını belirleyeceklerini söyledi.

Kahraman, stratejik önemleri ve potansiyelleri yüksek ancak Türkiye ile ticari ilişkileri zayıf olan ülkelerin hedef seçildiği kaydetti.

Öncelikle Afrika ülkelerinin büyükelçiliklerinin ziyaret edildiğini vurgulayan Kahraman, Güney Afrika, Gana, Etiyopya, Sudan, Güney Sudan, Kongo ve Cibuti Büyükelçileri ile yapılan görüşmelerde ağırlıklı olarak altyapı ve konut talepleri geldiğini belirtti.

Kahraman, konuyla ilgili şu bilgileri verdi:"Afrika kabuk değiştiriyor. Şehirleşme hızla artıyor. Önümüzdeki 10 yıl içinde şehirleşme oranının yüzde 70’lere ulaşması bekleniyor. Şehirlerde altyapıları ya çok eski ya da hiç yok. İnsanlar son derece sağlıksız derme çatma konutlarda yaşıyor. Türkiye’nin konut sektöründe son yıllarda gösterdiği başarı dikkatlerini çekiyor. Risk alma kabiliyeti, kaliteli işçilik, zamanında iş teslimi, doğru proje üretme avantajları Türk müteahhitleri rakiplerinin bir adım önüne çıkarıyor. Bu yüzden de Afrika’nın her köşesinden Türk müteahhitlere çağrı var. Uluslararası müteahhitlik şirketleri geçen yıl Afrika’da 60 milyar dolarlık iş aldı. Türk müteahhitler Afrika pazarına etkin girerse, bu pazardan çok büyük pay alabileceğimizi gördük. Etiyopya’da bunu yaşıyoruz. Türk müteahhitler bu ülkede 2 milyar dolara yakın iş aldı. Etiyopya’daki başarının bütün Afrika’ya yayılması gerekir. TÜGİAD PİK’in projesi de bunu amaçlıyor."

TÜGİAD PİK’in projesinin büyükelçilik ziyaretleriyle sınırlı kalmayacağını kaydeden Kahraman, "Ziyaretlerin ardından temaslar sürdürülecek. Türkiye’den talep edilenler bütün ayrıntılarıyla not edilerek bilgi bankası oluşturulacak. TÜGİAD üyeleri, hangi ülkeyle hangi sektörlerde işbirliği yapılacağını, ülkelerin ihtiyaç duydukları ürünleri kalem kalem bilgi bankasından öğrenebilecek." diye konuştu.