Yeryüzü Doktorları, Somali'de 1 Yılda 550 Kişiyi Ameliyat Etti

Yeryüzü Doktorları, Somali’de yaşanan iç savaş ve kıtlığın ardından Mart 2012 yılından bu yana bu ülkede gönüllü sağlık hizmeti veriyor.

Yeryüzü Doktorları Şifa Hastanesi ilk yılında 550’yi aşkın Somalilinin ameliyatını gerçekleştirerek sağlıklarına kavuşmasını sağladı. Yeryüzü Doktorları Mart 2012 tarihinden bu yana Şifa Hastanesi’ni Somali halkının hizmetine sundu. Açılışını Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’ın yaptığı hastane gittikçe gelişen imkânları ve kadrosuyla şuanda iki ayrı binada 66 yataklı modern bir hastane olarak hizmet veriyor. Açıldığı günden bu yana Şifa Hastanesi’nde 32 bin kişiye poliklinik hizmeti verdiğini belirten Yeryüzü Doktorları Proje Yöneticisi Şeyda Sever, "Acil servisimizde2 bin kişinin ilk müdahalesi yapıldı. Bin 100 civarında hasta yataklı olarak hizmet aldı. Hizmete girmiş olduğumuz Mart 2012 tarihinden bu yana hastanemizde 550’nin üzerinde ameliyat gerçekleştirildi. " dedi.

İki aydır Somali’de olduğunu ve yaklaşık 7 ay bu ülkede kalacağını belirten Sever, "Güvenlik konusunda sıkıntı var. Ayrıca ameliyat malzemesi ve ilaç konusunda destek bekliyoruz. Mogadişu’nun en iyi ameliyatları hastanemizde yapılıyor. Türkiye’deki vatandaşlarımızdan daha çok destek bekliyoruz. Kan bulma konusunda sıkıntılarımız var. Bu konuda Kızılayımız ile çalışıyoruz." diye konuştu.

Somali’de doktorluk konusunda uzmanlık eğitimi verilmediğini anlatan Sever, "Somali Devlet Üniversitesi ile bir proje yürütüyoruz. Bu kapsamda uzmanlık eğitimi Türk öğretim üyeleri ve Somalili hocalarla birlikte vereceğiz. Bunun yanı sıra sağlık meslek lisesi açarak ülkenin sağlık konusundaki ara eleman ihtiyacını karşılayacağız." şeklinde konuştu.

ŞİFA HASTANESİNDE GÜNDE 5 DOĞUM GERÇEKLEŞTİRİLİYOR

Şifa Hastanesi’nde yatan hasta bölümünde acil servis, doğumhane, laboratuvar, X-Ray, çocuk, dâhiliye yatan hasta, yoğun bakım ünitesi, çocuk yoğun bakım ünitesi ve iki ameliyathane bulunuyor. 1 Ocak 2013'te yenilenerek hizmete giren doğumhanede günde 5 doğum gerçekleştiriliyor. Hastanede acil durumlar ve komplikasyon ihtimaline karşı kuvözlerde bulunuyor. Doğum sırasında komplikasyonlar sonucu çocuk ölümleri sayısının çok yüksek olduğu Somali’de 3 eğitimli ebe ve bir kadın doğum uzmanı ile doğumhanede hizmet veriliyor. Hastanede aynı zamanda Somalili Doktorlar eğitim de alıyor. Hastanede 10 doktor, 19 hemşire olmak üzere teknik personelle beraber 72 Somalili görev yapıyor. Türk Doktorlar 15 günlük gruplar halinde zaman zaman hastanede gönüllü olara hasta bakıyor, ameliyatlar gerçekleştiriyor ve Somalili meslektaşları için eğitimler veriyor. Hastanede şu an Genel Cerrah Prof. Dr. Orhan Alimoğlu, Genel Cerrah Op. Dr. Hüseyin İka, Genel Cerrah Prof. Dr. Mahmut Gümüş, Genel Cerrah Doç. Dr. Mehmet Yıldırım, Uzman Çocuk Doktoru Op. Dr. Güven Bulut, Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Cemal Göktaş hem seri ameliyatlar yapmak hem de Somalili Doktorları eğitmek için bu ülkeye geldi.