Atalay: “Çözüm Sürecinde Türkiye’nin Her Bölgesinde Büyük Bir Destek Var”

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, "Çözüm sürecinde Türkiye’nin her bölgesinde bu sürece büyük bir destek var. Milletimiz artık bu kanın bu terörün bitmesini istiyor" dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, NTV'de katıldığı programda gündemle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Sinop'taki olaylara değinen Atalay, “Özellikle gençler arasında sosyal medya ortamında haberleşme olmuş. Sinop’ta yada Karadeniz’de vatandaşların kendi tabii ortamlarında gösterdikleri bir tepkiden ziyade önceden bir hazırlık olmuş. Güvenlik birimleri olayları takip ediyor. Çözüm sürecinde Türkiye’nin her bölgesinde bu sürece büyük bir destek var. Milletimiz artık bu kanın bu terörün bitmesini istiyor. Bu tür süreçlerin içinde daima birileri rahatsızlık duyar. İçeride ve dışarıda bu çözümleri istemeyen unsurlar vardır. Biz hükümet olarak Sinop’taki olayı katiyen onaylamıyoruz” şeklinde konuştu.

YENİ ANAYASA ÇALIŞMALARI

Yeni anayasa çalışmalarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Atalay, “Bugün STK’larla görüşmemde en ağırlıklı konu anayasa çalışmalarıydı. Toplumun yeni anayasayı önemsemelerini ben çok değerli görüyorum. Bu siyasetin üzerinde baskı da oluşturur. 2011 seçiminde bütün partilerin kampanyaları yeni anayasaydı. Uzlaşma komisyonu kuruldu ve çalışıyor ama büyük bir ilerleme yok. Çünkü 4 yıllık sürenin 2 yılı bitti. 2014’de yerel seçim var, cumhurbaşkanlığı var genel seçimler var. Bu sene yeni anayasa için iyi bir fırsat. Şu ana kadar üzerinde uzlaşma sağlanmış madde sayısı daha 40’ın üzerine çıkmadı. Muhalefet çok verimli çalışma yürütmüyor. Türkiye gerçekten ileri demokrasiye kavuşsun diyorsak özellikle CHP biraz daha eski yapıyı statükoyu koruma yanlısı tutumlar içindeler. Uzlaşma çıkmazsa alternatif arayacağız. AK Parti olarak yeni anayasa konusunda kararlıyız. Uzlaşma komisyonuna verdiğimiz metin de başkanlık sistemini öngörüyor. Eğer uzlaşma komisyonundaki üyelerimiz bütün konularda uzlaşıyor da diğer partiler başkanlık sistemiyle ilgili tereddüt belirtiyorsa biz esneklik gösterebilir, başkanlık sisteminden vazgeçebiliriz” diye konuştu.

MOBESE KAMERASI TARTIŞMALARI

Güvenliğin bir unsuru olarak Mobese'yi çok önemli gördüklerini ifade eden Atalay, "Bireysel hayatı etkileyen bir şey yoktur. Alışverişin yoğun olduğu caddelerde vardır. Güvenlik açısından çok faydalı görüyorum. Şehir hayatını rahatlatmak için mobeseleri kurduk. Hırsızlıkta ve kapkaçta çok ciddi düşüşler oldu” dedi.

YARGIDA TEK ÇATI TARTIŞMALARI

Atalay, “Biz anayasa uzlaşma komisyonuna verdiğimiz teklifte tek çatıyı ön gördük biz temyiz mahkemesi diye bunların hepsini tek çatı altında getirilmesini ön gördük. Şu anda Türkiye de idari mahkemelerinin temyizi aslında bölge idari mahkemelerine yapılır. Adli yargı içinde mahkemelerin ilk temyiz yeri istinaf mahkemeleri olacak ve şu anda kuruluyor. Biz yüksek yargıyı temyiz mahkemesini bir anlamda içtihat mahkemesi olarak görüyoruz. Temyiz dediğimizde tek yüksek mahkeme olacak ve içtihat mahkemesi olacak. Bu üçlü mekanizma alt mahkeme istinaf ve bölge idari mahkemeleri yargı sistemimizde çok ciddi bir hızlanma getirecek” diye konuştu.

Kaynak: İHA