Kazım Kurt'un Sayıştay Raporları Hakkındaki Açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili Kazım Kurt, Sayıştay raporları ile ilgili yazılı açıklama yayımladı.


Kazım Kurt, açıklamasında, ulusal basında gümrük kapılarıyla ilgili çıkan haberlerden sonra hem Gümrük ve Ticaret Bakanlığı hem de Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yapılan açıklamada, övgü ifadelerinin yer aldığını belirtti.

2012 yılı hesaplarını inceleyen Sayıştay'ın, TOBB’nin yaptığı ve işlettiği gümrük kapılarından devletin milyonlarca liralık kamu zararına uğradığını tespit ettiğini kaydeden Kurt, ''Denetçiler, elde edilen bu gelirin hukuka aykırılarını, Sayıştay raporunda şu tespitlerle yer vermiştir: Kamu İhale Kanunu ve Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanun'a uyulmuyor. Şartname hazırlanmıyor. İlan yapılmıyor. Zorunlu neden olmadığı halde belli istekler arasından görevlendirme usulü seçiliyor. görevlendirme komisyonu oluşturulmadan, görevlendirme kararı alınmadan, ilgili bakan tarafından onaylanmadan önce yüklenici belli oluyor. İş 2003 yılında müteahhitte ihalesiz veriliyor, 2005 yılında ihaleyle verilmiş gibi gösteriliyor. Kontrollük görevi yapacak şirket, yüklenici tarafından belirleniyor ve yüklenici adına görev ifa ediyor'' şeklinde belirtti.

Kaynak: İHA