Azerbaycan’ın Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev Ölüm Yıldönümünde Kars'ta Anıldı

Azerbaycan’ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev ölümünün 10’ncu yıldönümünde Kars’ta anıldı.

Azerbaycan’ın Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev Ölüm Yıldönümünde Kars'ta Anıldı

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu’nda düzenlenen anma töreninde iki ülkenin milli marşları okunarak saygı duruşunda bulunuldu.

Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, burada yaptığı konuşmasında, Azerbaycan halkının bugüne kadar çok büyük dahi şahsiyetleri yitirdiğini söyledi.

Azerbaycan halkının milli lideri Haydar Aliyev’in bu şahsiyetler içerisinde yerinin çok başka olduğunu belirten Süleymanov, “Haydar Aliyev’in hayat varlığına baktığımızda Azerbaycan halkının karşısında çok büyük hizmetler ve faaliyetler göstermiştir. Haydar Aliyev Azerbaycan halkına 2 dönem Cumhurbaşkanlığı yapmıştır. Azerbaycan Sovyetler Birliğine bağlı olduğu dönemde 15 Sovyet Cumhuriyet arasında çok geride kalmıştı. 1969’da Azerbaycan Cumhurbaşkanlığında getirildiğinde gece gündüz çalışarak Azerbaycan Cumhuriyetini 15 Sovyet Cumhuriyet arasında çok iyi sıralara çıkarabildi. Azerbaycan sanayisi, eğitimi ve hayatımızın bütün alanları Haydar Aliyev’in sayesinde düzelmişti. Bugünde hissedebiliyoruz ki Sovyetler döneminde bile Haydar Aliyev Azerbaycan Cumhuriyetinin bağımsız olacağına inanıyordu. Askeri okulları bile Sovyetler döneminde Azerbaycan’a getirmişti” dedi.

Haydar Aliyev’in yaptığı faaliyetler neticesinde Azerbaycan’da milli uyanışta artış yaşandığını ifade eden Süleymanov; “Azerbaycan’da 1970 yıllarda milli uyanış daha da çok ağırdı. O dönemde şimdiki Bakü’ye çok milletli şehir olarak bakıyorlardı. Haydar Aliyev’in faaliyetleri sayesinde Bakü şehrinde çoklu fabrikalar, büyük müesseseler yaptırarak ve bölge şehirlerinden yerli Azerbaycanlıları Bakü’ye getirerek nüfusunu Azerbaycan Türklerinin eline geçirdi” diye konuştu.

Haydar Aliyev’in, 1993 yılında farklı olarak Azerbaycan’ın bağımsız bir şekilde başına geçtiğine dikkati çeken Süleymanov; “Azerbaycan’a gelerek büyük bir iç savaşın önünü kesti. 1993 yılında Azerbaycan büyük bir bölünme tehlikesiyle iç içeydi. Gösterdiği büyük siyasi tecrübesi sayesinde Azerbaycan’ı bu belalardan çıkararak gelişme yoluna koydu. Azerbaycan için çok büyük bir vatanperverdi. Öz halkını çok yüksek seviyede seviyordu. Her şeyiyle Azerbaycan halkına canıyla, kanıyla bağlıydı. Haydar Aliyev Azerbaycan’ı sevmesiyle beraber Türkiye’yi de seviyordu. Türkiye ile olan ilişkilere çok önem veriyordu. Başkanlığı döneminde defalarca Türkiye’ye resmi ziyarete gelmişti. O dönemin Türkiye devlet adamları Azerbaycan’a her zaman gelip giderek Türkiye Azerbaycan kardeşliğine büyük önem veriyorlardı” şeklinde konuştu.

Haydar Aliyev’in Kars’ı çok sevdiğini anımsatan Süleymanov, şunları kaydetti: “Cumhurbaşkanlığı döneminde Kars’ı da ziyaretleri olmuş ve Kafkas Üniversitesinin fahri doktora unvanını almıştı. Bildiğimiz Bakü-Tiflis-Kars-, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis- Erzurum projelerinin fikir babası Haydar Aliyev’di. Türkiye ile ilişkilere önem verdiği için bu şekilde faaliyetini devam ettirdi. Haydar Aliyev her zaman Türkiye için ‘Biz bir millet iki devletiz’ demiştir. Bugün Azerbaycan Cumhuriyetini yöneten İlham Aliyev’de Haydar Aliyev’in koymuş olduğu siyaseti devam ettirerek Haydar Aliyev’in temellerini attığı siyasete sadıktır. Bugün Azerbaycan daha da gelişerek bölgede söz sahibi olmuştur. Ekonomisi ilerlediği için ilk sıralarda olmuştur. İlham Aliyev’de Türkiye ile ilişkilere çok önem vermiştir. Kars’a gelerek burada kalmıştır. İlham Aliyev, Türkiye ile Azerbaycan arasında ki ilişkilerin büyümesi için elinde geleni esirgememektedir. Yaşasın Azerbaycan, yaşasın Azerbaycan ve Türkiye kardeşliği.”
Kars Belediye Başkan vekili Orhan Özyılmaz’da, Haydar Aliyev’in Türkiye ile ilişkilere büyük önem verdiğini ve Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı sırasında Türkiye’yi birçok defa ziyaret ederek önemli projeleri Türkiye’den geçiren ve bu projelerin fikir babası olduğunu belirtti.

Azerbaycan’ın Ankara Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Doç. Dr. Necibe Nesibova da, bugün Azerbaycan’ın her bir vatandaşının istikrarlı bir ülkede rahat bir şekilde yaşıyorsa bütün bunları umum milli lider Haydar Aliyev’e borçlu olduğunu belirtti.

Nesibova; “Azerbaycan halkına devletçilik veren Haydar Aliyev tam 10 yıl önce aramızdan ayrılmıştı. Yıllar geçiyor ve zaman değişiyor. Zamanda bizi doğal olarak Haydar Aliyev’den uzaklaştırıyor. Fakat bu uzaklık cismane bir uzaklıktır. Aslında zaman bizi zaman ulu önderimizden uzaklaştırsa da biz ona daha da yaklaşmış oluyoruz. Bugün hızlı şekilde değişen Azerbaycan onun eseridir. Azerbaycan’ı parçalanmaktan, kaostan ve yok olmaktan kurtararak gelişmesine vesile olan Haydar Aliyev olmuştur. Azerbaycan’da her alan da onun izleri görünür. Bunu biz her zaman arkamızda ve yanımızda hissetmekteyiz” dedi.

Nesibova, daha sonra şöyle konuştu: “Haydar Aliyev yönetimde bulunduğu sürede ülkenin kalkınması için hep uğraştı. Ülkesinin büyük tarihiyle, zengin kültürüyle, geçmişiyle her zaman gurur duydu. Gelecek kuşakların kaderiyle kaygılandı. Onun sayesinde Azerbaycan tarihin zor dönemeçlerinde sınavlardan geçti. Türkiye’nin Azerbaycan için 5 politikasında yeri ayrıdır. Haydar Aliyev Cumhurbaşkanı olmadan öncede Nahçıcan Özerk Cumhuriyetinin Meclis başkanıyken Türkiye ile kurduğu sıcak diyalog, Türkiye’ye karşı hissettiği derin sevgiyi icraatlarında da görmekteyiz. Haydar Aliyev için Azerbaycan ile Türkiye’nin ilişkileri herhangi bir devlet arasında ki ilişkilerden daha çok farklı, dünyada benzeri olmayan ilişkilerdi. Haydar Aliyev iki kardeş ülkenin ilişkilerinin duygusal tarafına paralel olarak ekonomik ilişkilerinde gelişmesi için önemli vizyonlar ve politikalar sağlamıştır. Azerbaycan’ın doğal kaynaklarının dünya piyasasına sunulması için kardeş Türkiye’yi kilit öneme sahip ülke addederek politikaları bu doğrultuda geliştirmiştir. Haydar Aliyev Türkiye sevdalısı ve Türkiye’yi seven devlet adamıydı. Birçok ülkede Haydar Aliyev’in adı anlamlı ve önemli şekilde anılmaktadır. Haydar Aliyev tarafından atılan bu politikalar Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından da uğurla sürdürülmektedir.”
Anma töreninde ‘’Haydar Aliyev ve Türkiye’’ konulu kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Anma töreni, Haydar Aliyev’i anlatan sinevizyon gösterisinin ardından son buldu.

Törene, Kars Valisi Eyüp Tepe, Belediye Başkan vekili Orhan Özyılmaz, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sami Özcan, Emniyet Müdür Yardımcısı Hayri Özcan, AK Parti İl Başkanı Ensar Erdoğdu, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Sosyal Projeler Yöneticisi Rizvan Aliyev, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

Kaynak: İHA