'Yetiştirme Yurdundu Fuhuşa Teşvik Operasyonu” Haberine İlişkin Açıklama

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, basında yer alan “Yetiştirme Yurdunda Fuhuşa Teşvik Operasyonu” haberlerini yalanlayarak, yetiştirme yurtlarında herhangi bir çocuğun fuhuşa teşvik edilmediğini ve bu iddia sebebiyle herhangi bir kurum personeli hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmadığını bildirdi.


Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’ndan bazı internet ve televizyon haberlerinde yer alan “Yetiştirme Yurdundu Fuhuşa Teşvik Operasyonu” haberiyle ilgili yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada, “Aydın’ın Nazilli ilçesinde Cumhuriyet Başsavcılığınca 6 Aralık 2013 tarihinde operasyon yapıldığı, operasyon sonunda 11 şüphelinin bulunduğu, bunların ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda uyuşturucu madde ele geçirildiği, yaşı küçük çocuklara yönelik cinsel istismar delili olan CD, flaş bellek, cep telefonu ve bilgisayar ele geçirildiği, 10 şüphelinin gözaltına alındığı, birinin firar ettiği, firar edeni arama çalışmalarının devam ettiği, mağdurlar arasında dışarıda iken cinsel istismara maruz kalan Kurum bakımındaki kız çocuklarının da bulunduğu Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından basına duyurulmuştur. Söz konusu operasyon, kurumumuz tarafından başlatılmıştır. İstismara uğrayan kız çocuklarının kuruma geldikten sonra alınan beyanları doğrultusunda, kendilerini istismar eden kişilerle ile ilgili Nazilli Cumhuriyet Başsavcılığına farklı tarihlerde kurumca suç duyurusunda bulunulmuş ve müteakiben teknik takip başlatılmıştır" denildi.

Operasyon ile çocukları istismar eden bir çete çökertildiği belirtilerek şöyle denildi: "Haber başlıklarında yer verildiği gibi yetiştirme yurdunda herhangi bir çocuk fuhuşa teşvik edilmemiş ve bu iddia sebebi ile herhangi bir Kurum personeli hakkında Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma başlatılmamıştır. Söz konusu başlık gerçeği yansıtmamakta, kurumda kalan bütün çocukları ve fedakarca görev yapan personellerimizi zan altında bırakmaktadır. Dışarıda iken istismara maruz kalmış çocukların durumu öğrenilir öğrenilmez, failler hakkında gereğinin yapılması için Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuş, ilgili idari merciler derhal harekete geçirilmiştir. Söz konusu operasyon bunun bir sonucudur.”
Kaynak: İHA