Köylüler, Avrupa'ya Çiçek Soğanı İhraç Edecek

Artvin'in Murgul ilçesine bağlı Korucular köyü sakinleri, doğada yetişen zambak, kardelen ve siklamen soğanlarından gelir etmek amacıyla önce kooperatif, ardından tesis kurdu. Tesiste boylarına göre ayrılan ve daha sonra kurutulan soğanların, yılbaşından itibaren Hollanda'ya, ardından da diğer Avrupa ülkelerine ihraç edilmesi planlanıyor.


Korucular köyünde yaşayan 70 kişi tarafından 2009 yılında kurulan Murgul Korucular Köyü Sınırlı Sorumlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifince, "Kardelen, Siklamen, Zambak Soğanları Üretme Tesisi" projesi hazırlandı.

Doğada kendiliğinden yetişen zambak, siklamen ve kardelenlerin anaç soğanlarının köylüler tarafından toplanıp yetiştirilmesi ve soğanların işlenerek ihraç edilmesi yoluyla gelir elde edilmesini içeren proje, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından kabul edildi.

Soğanların boylarına göre ayrılması, kurutulması ve satışa kadar saklanması için gerekli tesis, bakanlığın sağladığı 12 yıl geri ödemeli 1 milyon 250 bin lira kredi ve kooperatif üyelerinin topladıkları 500 bin lira ile kuruldu. Korucular köyünde 2.5 dönümlük arazi üzerine kurulan tesis, 600 metrekarelik çiçek soğanlarının depolama ve boy sınıfına ayrılması, 35 metrekarelik bekleme alanı ile 65 metrekarelik kurutma ünitesinden oluşuyor.

-"Bir kilo çiçek soğanının ortalama ihracat fiyatı 40 avro"

Murgul Korucular Köyü Sınırlı Sorumlu Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Erdinç Durmuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kardelen, siklamen ve zambağın yörede kendiliğinden yetiştiğini söyledi.

Köylüler olarak soğanları değerli olan çiçeklerin doğadaki varlıklarını azaltmadan ekonomik gelire dönüştürmeye karar verdiklerini ve bu doğrultuda çalışma yürüttüklerini belirten Durmuş, "Önce kooperatif kurduk, ardından da hazırladığımız proje sayesinde tesisimizi yaptık. Projemizin temel amacı, bu çiçeklerin soğanlarını kültüre alıp yetiştirmek ve köylümüze ciddi manada gelir kaynağı yaratmak" dedi.

Durmuş, doğadan toplanan çiçeklerin anaç soğanlarını köylülerin bahçelerinde yetiştirildiğini anlatarak, "Aynı zamanda kooperatifimizin üyesi olan köylülerimiz kendi yetiştirdikleri soğanları hasat ederek tesisimize getiriyor. Biz de burada soğanları boylarına göre ayırıyor, kurutuyor ve depoluyoruz" diye konuştu.

-İlk hedef Hollanda ve İngiltere

Kooperatif olarak yürüttükleri çalışma ile ürettikleri çiçek soğanlarını ihraç edebilmek için yeterlilik belgesi aldıklarını vurgulayan Durmuş, şöyle devam etti:

"İlk ihracatımızı da Hollanda'ya gerçekleştireceğiz. Hollanda'da pazar bulduk ve 2014'ün Mayıs ayında inşallah ilk ihracatımızı yapacağız. Amacımız sürdürülebilir şekilde bu ve benzeri ürünleri üretip Hollanda ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkelerine satıp, köylümüze ekonomik anlamda girdi sağlamaktır. Yürüttüğümüz çalışma kapsamında şimdiye kadar 2 milyonu aşkın üretim gerçekleştirdik. 5 yıl içinde üretimi 7 milyona, ardından da 25 milyona çıkartarak sınırlandırmayı planlıyoruz."

Durmuş, çiçek soğanlarının fiyatlarının boylarına göre değiştiğini vurgulayarak, bir kilo soğanın ortalama ihracat fiyatının 40 avro olduğunu kaydetti.

Karadeniz kardelenin park ve bahçelerde peyzaj amaçlı kullanımının yanı sıra kozmetik ve ilaç sektöründe de kullanıldığına dikkati çeken Durmuş, şunları söyledi:

"Çiçek soğanlarını ilçemize bağlı Damar beldesindeki maden işletme sahasından ve hidroelektrik santrallerinden zarar görecek alanlardan topluyoruz. Bu işlemi, Artvin Orman Bölge Müdürlüğünün izniyle yapıyoruz. Hem bu bitkinin maden çalışmasından dolayı yok olmasının önüne geçmiş oluyoruz hem de köylüye girdi sağlıyoruz."

Kaynak: AA