Eski Filistin Devlet Başkanı Arafat'ın Ölümü

Yasir Arafat Müessesesi Başkanı Nasır El-Kudve, ''Yasir Arafat'ın ölümünü araştıran Ulusal Soruşturma Komisyonu'nun suçlulara ulaşmaya çok yaklaştığını'' söyledi.


Kudve, Ramallah'ta düzenlediği basın toplantısında, Arafat'ın ölümünün sorumlusunun İsrail olduğunu iddia ederek, Filistin yönetiminden, ilk adım olarak İsrail'in kınanması için Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'na gidilmesi yönünde karar almasını istedi.

"Adım adım gerçeğe doğru gitmeliyiz" diyen Kudve, ''Önce İsrail'in sorumluluğu netleştirilmeli, sonra İsrail yönetimi suçu itiraf etmeli ve suçlular yargılanmalı'' ifadesini kullandı.

Arafat'ın ölümünün, zehirleme yoluyla gerçekleştirilmiş siyasi bir suikast olduğunu söyleyen Kudve şöyle devam etti:

"Olayın başından beri bu bağlamda pek çok delilden söz ettik. İsrail'in Arafat'ın hayatını tehdit eder boyutta bir askeri kuşatma uyguladığını belirttik. Arafat'ın ölümünden sonra Fransız doktorların yaptığı açıklamalarda olayın sıradan bir ölüm olmadığını ve zehirlenme olasılığının bulunduğunu destekler mahiyetteydi. İsrailli pek çok yetkilinin Arafat'a ilişkin "cezalandırılması gereken bir düşman" olduğuna yönelik açıklamaları vardı. Daha sonra İsrail'de Arafat'ın yok edilmesi kararı verildi ve nedeni tam olarak açıklanmayan esrarengiz bir ölümle Arafat'ın hayatı son buldu"

Eski Filistin Devlet Başkanı Yasir Arafat, 11 Kasım 2004'te Paris'teki Percy Askeri Hastanesinde 75 yaşında vefat etmişti. Arafat'ın eşi Süha Arafat, eşine ait kıyafetleri, incelenmek üzere Lozan'da bulunan bir laboratuvara vermiş, yapılan analizlerde kıyafetlerde yüksek oranda radyoaktif polonyum maddesine rastlanması üzerine Arafat'ın suikast sonucu öldürüldüğü yönündeki şüpheler artmıştı. Fransa'da görülen davada, savcının talebi üzerine Arafat'ın mezarının açılmasına karar verilmiş, yapılan incelemelerde, Arafat'ın cesedinde ve mezarındaki toprakta radyoaktif polonyum elementine rastlandığı bildirilmişti.

Kaynak: AA