Ülker'in Yüzde 20'lik Hissesine Yurtdışıdan 1.3 Milyar Dolarlık Talep

Ülker’in yüzde 20 hissesinin satışına yurtdışından 1.3 milyar dolarlık talep geldi. Talebin 431 milyon dolarlık kısmı karşılandı.

Ülker’deki payının yüzde 10’luk kısmını yurtdışı kurumsal yatırımcılara satacağını açıklayan Yıldız Holding, gelen yoğun talep üzerine ve piyasa likiditesinin artırılması için satış oranının yüzde 20’ye çıkardı. 'Hızlandırılmış talep toplama' yöntemiyle gerçekleştirilen satışta, 44 yurtdışı kurumsal yatırımcıdan 1.3 milyar dolarlık talep geldi. Talebin 431 milyon dolarlık kısmı karşılandı.

Ülker, 2010 yılında başladığı yeniden yapılandırma çalışmalarını tamamlayarak, yüzde 20 hissesini daha Borsa’da dolaşıma soktu. Bir süre önce Ülker’deki payının yüzde 10’luk bölümünü yabancı kurumsal yatırımcılara satacağını açıklayan Yıldız Holding, gelen yoğun talep üzerine ve piyasa likiditesinin artırmak amacıyla, satış oranının yüzde 20’ye çıkardı. Yıldız Holding’in Ülker’deki paylarının yüzde 20’sinin satışı işlemine Ünlü Menkul Değerler A.Ş. münhasıran aracılık etti. Bu hisse satışı, Türkiye’nin son 3 yılda gerçekleşen bankacılık dışı en büyük hisse senedi piyasası işlemi oldu.

'Hızlandırılmış talep toplama' yöntemiyle gerçekleştirilen satışta hisse fiyatı 12.60 TL olarak belirlendi. Satıştan elde edilecek 431 milyon dolarlık gelir, başta Gözde Girişim olmak üzere Yıldız Holding’in diğer mevcut yatırımlarında kullanılacak. Yurtdışı yatırımcılardan gördükleri ilginin dikkate değer olduğunu kaydeden Ülker CEO’su ve Yıldız Holding Gıda ve İçecek Grubu Başkanı Mehmet Tütüncü, “İki yıl önce hissedarlarımıza Ülker hissesindeki likiditeyi artıracağımıza dair taahhütte bulunmuştuk. Şimdi bu taahhüdü yerine getiriyoruz. Satış tamamlandığında Ülker hissesindeki günlük işlem hacminin 10 milyon doların üzerinde oluşmasını bekliyoruz. Çok müspet ve beklenenin üzerinde bir taleple karşılaştık” dedi.

Daha önce Ülker’in yüzde 22’sinin halka açık olduğunu hatırlatan Tütüncü, “Ancak hissedarlarımızın yarıya yakını hisseleri çok uzun zamandır elinde tutuyordu. Bu da hissenin işlem görme oranını kısıtlıyordu. Bu satış sonunda Ülker’in halka açıklık oranı yüzde 42’ye çıkacak. Artan likidite ile büyük kurumsal yatırımcılar da Ülker hissesini alabilecekleri için, hisse değeri, şirketin gerçek performansını gösterecek seviyeye ulaşacak” şeklinde konuştu.

2010 yılı öncesinde Ülker’in bir kısmı kendi iş alanı dışında olmak üzere, çok sayıda iştiraki olduğunu belirten Tütüncü, öncelikle iştirak yapısını sadeleştirdiklerini, ardından da satış ve dağıtım ağında kapsamlı bir yeniden yapılanma gerçekleştirdiklerini vurguladı.

“2010 yılı öncesinde Ülker 24 şirketi barındıran bir yapıydı. Her şeyden önce bunu sadeleştirdik. Şu anda Ülker’e 5 şirketi konsolide oluyor” diyen Tütüncü, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye’nin en büyük dağıtım teşkilatı yeniden yapılanmasını gerçekleştirdik. Dağıtımdaki kamyon sayısını yarı yarıya azalttık. Ürün portföyümüzü gözden geçirdik, raflardaki ürün sayısını optimize ettik. Buralardan ciddi bir kar marjı artışı oldu. 2011 yılında Ülker’in bilançosundaki faiz, amortisman ve vergi öncesi kar (FAVÖK) marjı yüzde 4,3’tü. 2013’ün ilk yarısında bu oran yüzde 11,8’e çıktı. 2012 yılı sonunda ciromuzu 2.3 milyar liraya ulaştırdık. 2010’da şirketin halka açıklık oranı yüzde 20 civarındaydı. Ama içinde neredeyse hiç kurumsal yatırımcı yoktu. Şirketteki yeniden yapılanmayı yatırımcılara anlattık. 2011 yılında 117, 2012’de 255, bu yılın ilk yarısında ise 165 adet yabancı yatırımcı ile görüştük. Bu road showda ilk defa çok büyük miktarlarda yatırım yapan fonlarla da görüştük. Onlar da Ülker’in performansını satın aldılar.”

2016 HEDEFİ 4.5 MİLYAR LİRA CİRO
Hedeflerinin 2016 yılında Ülker’i 4.5 milyar lira ciro elde eden bir şirket haline getirmek olduğunu belirten Tütüncü, bu cironun 1 milyar lirasının yurtdışı iştiraklerden sağlamayı hedeflediklerine işaret etti. Tütüncü, “Yıldız Holding bünyesindeki Mısır ve Suudi Arabistan operasyonlarını Ülker’in çatısı altında toplayacağımız bir yapılanma içinde olacağız” dedi.

Yapılanmanın önümüzdeki ay ay içinde tamamlanmasını öngördüklerini kaydeden Tütüncü, her iki pazarın da çift haneli büyüdüğünü, Mısır operasyonunun bu yıl ise 50 civarına büyüme gösterdiğini belirtti.

SATIŞTAN 431 MİLYON DOLAR GELİR ELDE EDİLECEK
Satıştan elde edilecek 431 milyon dolar gelirin, başta Gözde Girişim olmak üzere Yıldız Holding’in diğer mevcut yatırımlarında kullanılacağını belirten Yıldız Holding Mali İşler Başkanı Dr. Cem Karakaş ise, “2011 yılında yaptığımız ve küresel mali kriz sonrası bölgemizdeki en başarılı halka arzlardan biri olarak kabul edilen Bizim Toptan halka arzını takiben Ülker’deki bu işlem, grubumuzun gelecekteki halka arzlarına yönelik uygun zemini oluşturacak” şeklinde konuştu.

Karakaş, “Yüzde 10 olarak başladığımız işlemi, gelen yoğun talep doğrultusunda yüzde 20’ye çıkardık. Dünyanın en büyük kurumsal yatırımcılarının 44’ü toplam 1.3 milyar dolarlık talep oluşturdu. Bunun ancak üçte birini karşılayabildik” dedi.

Karakaş “Mayıs ayından beri gelişmekte olan piyasalardan yoğun para çıkışının olduğu bir dönemde bu kadar yoğun bir talep gelmesi, Ülker’in yatırımcılar nezdindeki yüksek cazibesini yansıtıyor” dedi.

Yıldız Holding’in yeni girdiği kategorilerle de büyümesini sürdüreceğini ifade eden Karakaş, Ekim 2013 itibariyle çalışan sayısının 40 bine ulaştığını, yeni alımlarla bu rakamın yılsonuna kadar 45 bine yaklaşacağını sözlerine ekledi.
Kaynak: İHA