8 Bin Yıllık 'Bilezik Ticareti Merkezi'

Eskişehir'in İnönü ilçesi yakınlarındaki MÖ 6 bin yılına ait Kanlıtaş Höyüğü'nde bulunan mermer bilezikler, bölgenin bilezik ticaret alanı olduğunu kanıtladı.


Kazı çalışmalarını sürdüren Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl gerçekleştirdikleri Kanlıtaş Höyüğü kazılarına alanın tepe kısmından başladıklarını kaydetti.

Batı Anadolu'daki nadir höyüklerden biri olan Kanlıtaş'ın dik, 25 metrelik bağımsız bir kaya bloğunun üzerine dayandığını anlatan Türkcan, şöyle konuştu:

"Kanlıtaş Höyüğü'nün içinde bulunduğu ve Eskişehir'e ait bu kültüre 'Porsuk Kültürü' deniliyor. Kazılarda, yaklaşık 10-15 santimetre yüzey toprağının altından mimarının gelmesi bizi sevindirdi. Buradaki yapılarda kullanılan, taş üstüne kerpiç, dönemin bir Anadolu mimari inşaat özelliği taşıyor. Anadolu'nun binlerce yıldır süregelen geleneksel mimarisinin öncülerinden olacak bir yapı. Bir mekanda üç düzineden fazla erken kalkolitik döneme ait mermer bilezik ve bu bileziklerin yapımına ait aletler bulduk. Kanlıtaş Höyüğü'nün, mermer bilezik üretim merkezi olduğunu tespit ettik. Dönemin insanlarının buradaki bilezikleri taktığını düşünüyoruz."

Türkcan, yüzeyin altındaki duvarların sanki bir seferde, yıkılıp terk edilmiş gibi olduğuna değinerek, "Bu bizde biraz şaşkınlık uyandırdı. Höyüğün yamaçları kazıldığında çok daha eskiye giden ve geniş bir yerleşime ulaşacağımıza inanıyoruz. Bu nedenle, Batı Anadolu'nun savunmalı ve önemli bir merkezini ortaya çıkartacağımızı umuyorum" dedi.

Kaynak: AA