Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Demokratikleşme Paketinin Hayata Geçirilmesini Değerlendirdi:

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, demokratikleşme paketinin hayata geçirilmesine ilişkin, "Hemen pratik olanlar şu anda hazırlanıyor ama yasa gerektirenlerin taslak metinleri elimizde hazır, bunların son düzeltmelerini yapıyoruz" dedi.

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Stratejik Düşünce Enstitüsü tarafından düzenlenen “Demokrasileşme Paketi ve Türkiye’de Demokrasinin Konsolidasyonu” konulu panele katıldı.

Ergin, panel öncesi basın mensuplarına açıklamada bulundu. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun demokratikleşme paketine yönelik eleştirilerinin hatırlatılması üzerine, "Muhalefetin klasik yaklaşımı burada da kendini gösteriyor. Çok fazla özeline girmeyeceğim buruda. Türkiye’de bugüne kadar yapılan hiçbir icraatta, şunlar güzel oldu, şunlar eksik, şöyle olsaydı daha bir teklif bir yaklaşımını muhalefetten görmedik. Onun için milletimiz bütün bu tavırları partilerin almış oldukları pozisyonları tartıyor değerlendiriyor. 76 milyon’luk büyük ülke için ihtiyaç duyduğumuz adımları atmaya devam edeceğiz. Türkiye bulunduğu coğrafya’da 76 milyon ülke insanını kardeşçe, barış içerisinde yaşatmanın iklimini oluşturuyor. Bu ülkede herkes kendini bu ülkenin birinci sınıf vatandaşı olarak algılamalı, aile yet bağını vücudunun her zerresinde hissedebileceği bir iklime kavuşmalı diye düşünüyoruz. Çabalarımız onun için. Bizim attığımız adımların her biri değişik metinlerimiz de Türkiye’ye ve bu topluma taahhüt ettiğimiz adımlarıdır. Bunların hiçbir tanesi falancanın filancanın talebi olarak önümüze gelmiş değildir. Biz gerekli parti programımızda, gerek hükümet programımızda, gerek son yapmış olduğumuz bir yıl önceki kongremizde Türkiye’ye taahhütlerde bulunduk” dedi.

Dünya’da reformist bir siyasi parti özelliğini devam ettiren adımların peş peşe getirdiklerini anlatan Bakan Ergin, “AK Parti 2012 yılından bugüne kadar sürekli bir değişim içerisinde. Başbakanımız da ifade ettiler ilk değil son da olmayacak. AK Parti kurulduğu günden buyana reformist parti olarak anıldı dünyada. Bu reform özelliğini devam ettiren adımlarımızı peş peşe getiriyoruz. Bu son açıklamış olduğumuz paket Türkiye’deki düzenlemeler içerisinde en anlamlı olanlarından bir tanesi. İçerisinde çok önemli başlıklar var. Uzun yıllar Türkiye’de gerçekten tapu halinde olan belli konuları aşma noktasında önemli düzenlemeler içeriyor. Önümüzdeki günlerde bunları yasa teklifi, tasarısı olarak hem de düzenleme olarak adımlarını geldiğini beraberce göreceğiz” ifadesini kullandı.

Takvim konusunda açıklama yapan Bakan Ergin, zaman kaybetmeden bunların adımları geleceğini belirterek, şunları söyledi:
“Hemen pratik olanlar şu anda hazırlanıyor. Ama yasa gerektirenlerin taslak metinleri elimiz de hazır. Bu süreç içerisinde yapılan eleştiriler, ortaya atılan eleştiriler bizim ilgi alanımız da, bunları da takip ediyoruz. Dolayısıyla bu süreç içerisinde makul önerileri de bu paket içerisinde ya da yaptığımız ya da yapacağımız değişiklik ve düzenlemelerde değerlendirme imkânımız olabilir. Mesela seçim sistemi ve barajla ilgili hususu biz seçenekli olarak kamuoyuna veya değişik STK’lardan siyaset kurumlarından farklı öneriler gelebilir. Bunlarda elbette ki değerlendirilir.”
BDP'nin torba yasa olarak gelme konusunda itirazlar olduğunu ve beklentilerinin karşılanmadığı konusunda eleştirileri olduğu dün akşam yapılan görüşmede bunlara ilişkin nelerin konuşulduğunun sorulması üzerine Bakan Ergin, ihtiyaç olduğunda görüşme yaptıklarını ama bu görüşmelerde kamuoyu ile paylaşılması gereken hususlar olduğunda zaman zaman paylaşıldığını kaydetti.

Nefret suçları konusun da yaptırımların ağırlaştırılacağını ifade eden Bakan Ergin, “Bunların tanımı belli. Avrupa konseyinin gerek evrensel hukuk kurallarının ön gördüğü hususlar var. İnsanların dili, dini, rengi, cinsiyeti bunlardan dolayı farklı bir uygulamaya maruz kalması, bunlardan dolayı aşağılanması, bunlardan dolayı bir suça muhatap olması halinde aynı eylemin normal hadiselerdeki cezası bundan biraz daha farklı. Ağılaştırılmış cezaları gören genelde literatür de nefret sucu olarak adlandırılan uygulamayı ceza yasamıza da monte etmeyi arzu ettik. Bununla ilgili esas itibariyle caza yasamızda bu benzer düzenlemeler olmakla beraber farkındalığı biraz daha artıracağız ve bu konu da toplumun dikkatini yoğunlaştıracak çalışmalar var. Birde herkesin yaşam tarzının müdahale edilemez olduğunu dair bir takım düzenlememiz olacak ve bunlarda devletin kamu gücü altında olacaktır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA