Bu Vadide 'Taş Devri'Nden Beri İnsan Yaşamı Var

İnönü ilçesindeki Kuzfındık Vadisi'nde yapılan kazı ve saha araştırmalarında, "Taş Devri" olarak bilinen dönemden bu yana 300 bin yıldır kesintisiz insan yerleşimi bulunduğu belirlendi.


Kazı Grubu Başkanı ve Anadolu Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ali Umut Türkcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, vadide çalışmaya, Eskişehir Arkeoloji Müzesi yetkililerinin yönlendirmesiyle 2006 yılında başladıklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığından 2008'de aldıkları izinle Kanlıtaş Höyüğü ve çevresinin daha iyi anlaşılabilmesi için İnönü Ovası'nın büyük bölümünü taradıklarını ifade eden Türkcan, burasının, Marmara Bölgesi ile Orta Anadolu'nun kesişim alanlarından biri olduğunu anlattı.

Bölgenin, Frigya'nın batı ucu olma özelliği de bulunduğuna dikkati çeken Türkcan, şöyle konuştu:

"Buradaki paleolitik dönem bulguları bizi şaşırttı. Bulgular ışığında bölgedeki yerleşimin, günümüzden 300 bin yıl öncesine kadar gidebildiğini tespit ettik. 'Alt ve orta paleolitik' dediğimiz Taş Devrini, 7 kilometre boyunca yoğun olarak belirledik. Bölgede Tunç Çağına ait yerleşimlerin olduğunu da saptadık. Örneklerine her yerde rastalanamayacak biçimde çok yoğun Roma ve Bizans dönemlerine ait tümsek mezarları bulduk. Kuzfındık Vadisi'nde Osmanlı'nın ilk dönemine ait kırsal bir yerleşkeyi belirledik. Vadide bu döneme kadar kesintisiz bir yerleşimin olduğu açık. Eskişehir'in en eskiye giden insan izlerini Kuzfındık Vadisi'nde bulduk. Paleolitik dönemden Osmanlı'ya kadar kesintisiz bir insan hayatını gördük."

Türkcan, bütün buluntuları kapsayacak şekilde çalışmalarını bir kitapta toplayacaklarını belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığınca bu yıl Aşağıkuzfındık İlkokulunun kazı evi olarak kendilerine tahsis edilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Türkcan, "5-10 yıl kullanılabilecek bir kazı evi oluşturduk. Desteklerinden dolayı Anadolu Üniversitesi Rektörlüğü, İl Özel İdaresi, Eskişehir Arkeoloji Müzesi Müdürlüğü ve Aşağıkuzfındık köyü sakinlerine teşekkür ederim" ifadesini kullandı.

Kaynak: AA