Beyşehir Gölü, İsrail Sazanından Temizleniyor

Beyşehir Gölü Eko Sistem Rehabilitasyon Projesi kapsamında göle, 60 bin sazan yavrusu bırakıldı.


Orman ve Su İşleri 8.Bölge Müdürlüğü ile İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesinin gölde yürüttüğü rehabilitasyon çalışması devam ediyor.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Tekinay, gazetecilere yaptığı açıklamada, bölgede yürüttükleri Beyşehir Gölü Eko Sistem Rehabilitasyon Projesi'nin yavaş yavaş sonuna geldiklerini belirtti.

Çalışmanın birinci bölümünde gölün mevcut su parametrelerini ve balık popülasyonunu tespit ettiklerini ifade eden Tekinay, "Bu analizlerde gördük ki İsrail sazanı diye bilinen, Carrasius türü istilacı, ticari değeri olmayan Gümüş sazanı, göle sonradan aşılanan bir balık. Burada ciddi anlamda baskın olduğunu tespit ettik. Ardından Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi'ne üye balıkçılarla bu sazan çeşidi üzerinde av baskısı kurmaya karar verdik" dedi.

Prof. Dr. Tekinay, kurulan av baskısıyla balıkçıların gölden yaklaşık 60 ton civarında İsrail sazanı çıkardığını, gölün kendi türü olan sazan balığı aşılamasını gerçekleştirdiklerini anlattı.

Bundan sonraki aşamada gölün populasyonunun takip edilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Tekinay, "Beyşehir'i, kadife, kızılkanat, dıraz ve akbalık gibi balıkların tekrar yoğun bulunduğu bir yer haline getireceğiz" dedi.

Orman ve Su İşleri 8. Bölge Müdürü Mustafa Sungur ise Beyşehir Gölü'nden ekmeğini çıkaran balıkçılar için önemli bir çalışma yaptıklarını dile getirdi. Sungur, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü ile yapılan görüşmeler sonucu Adana'dan 60 bin yavru sazan temin ettiklerini, Beyşehir Gölü'nü çok önemsediklerini ifade etti.

Konuşmaların ardından yavru sazan balıkları, katılımcılar ve görevliler tarafından Beyşehir Gölü'ne bırakıldı.

Kaynak: AA