Zabıta Teşkilatı'nın 186. Kuruluş Yıldönümü

Zabıta Haftası ve Belediye Zabıta Teşkilatı'nın 186'ncı kuruluş yıldönümü dolayısıyla Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım, açıklamalarda bulundu.

Zabıta Teşkilatı'nın 186. Kuruluş Yıldönümü
Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanı Ömer Yalım, Zabıta Haftası münasebetiyle yaptığı açıklamada, zabıta hizmetinin oldukça meşakkatli ve onurlu bir meslek olduğunu söyledi.

"Biz vatandaşın huzuru ve rahatı için varız. Bu bir slogan değildir, bu yapılan işlerin kısaca anlatımıdır" diyen Yalım, şöyle konuştu: "Zabıta teşkilatlarımız Türkiye genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de vatandaşın sağlığı, huzuru ve mutluluğu için hizmetlerini her zaman devam ettirmektedir. Günün 24 saati haftanın 7 günü yılın 365 günü resmi tatil, bayram gözetilmeksizin hizmetlerini aksatmadan yürütmektedir. Gazi kentimiz büyük bir kenttir. Bundan dolayı hizmetimizde aksaklığa hiçbir zaman yer vermeyecek şekilde çalışmalarımız sürmektedir. Tüm memur ve hizmetli arkadaşlarımız özveriyle işin gerektirdiği gibi ve zamanın gerektirdiği şekilde çalışmaktadırlar. Zabıta Haftası münasebetiyle zabıta hizmetlerinin ne kadar zor ne kadar da kutsal olduğunu söylemek istiyorum. Bizim mensup olduğumuz teşkilatımız günün 24 saati vatandaşın tüm istek ve talepleri doğrultusunda ayrıca önleyici ve koruyucu olarak ve bunları da görevlerinin gereği olarak hizmetlerini yürütmektedirler. Bu gün hayatımızın her noktasında zabıtalık hizmeti vardır. Zabıta hizmetleri kentimizin daha yaşanabilir olması için vardır."

"DENETİM BİR EĞİTİMDİR"

"Gecenin geç saatlerinde gürültüyle birinin sizi rahatsız etmemesi, soluduğumuz havanın kirli olmaması, seyir halindeki araçların gelişi güzel kural ihlalleri yapmaması, kaldırımlarda rahat yürünmesi, dilencilerin engellenmesi, çevre kirliliğinin engellenmesi, bunun gibi günlük hayattaki sorunların birçoğuyla zabıta ekipleri ilgilenmektedir" diyerek sözlerini sürdüren Yalım, şu ifadelere yer verdi: "Büyükşehir Belediyesi bünyemizde çalışan tüm arkadaşlarımız gerekli eğitimlerini almıştır. Görevlerine sadık ve sadakatli olarak vatandaşın öncelikle durumunu göz önünde bulundurarak hareket ediyoruz. Bizim kent içerisinde görmek istediğimiz manzaralar herkesin yaşamayı arzu ettiği manzaralardır. Teşkilatlarımızın yaptığı uygulamalardan dolayı bazen problemler yaşanmaktadır. Aslında böyle sorunların yaşanması daha büyük sorunların yaşanmamasını sağlamaktadır. Bunun bu şekilde algılanmasını istiyoruz. Zabıta bir seyyar satıcıya müdahale ederken vatandaşları düşünerek kanunun verdiği yetkileri de kullanarak o insana neleri yapması ve neleri yapmaması gerektiğini anlatarak bunu yapıyordur. Bizim her zaman kullandığımız bir tabir vardır. Biz esnafla ilgili yaptığımız çalışmalarda ve denetimlerde 'denetim bir eğitimdir' sloganıyla hareket edip insanlarımızın bilinçlenmesi, dolayısıyla vatandaşlarımızın ve ondan faydalanan insanların tüm esnaf gruplarında daha sağlıklı bir şekilde sonuçlara ulaşmasını sağlamaktadır. Diğer görevlerimizde ise yine aynı mantıkla hizmet mantığını gütmekteyiz. Bununla birlikte yaptığımız tüm işlemlerin gerekliliği, ehemmiyeti ve özellikleri de birbirinden daha farklıdır. Vatandaşlarımıza hizmetin kutsallığını yaşayarak bu hizmeti verdiğimizden dolayı şeref duyduğumuzu açıkça ifade etmek istiyorum." Çalışmalarda kurumlar arası işbirliğini önemsediklerini, birçok kurumla birlikte ortak çalışmalar da yaptıklarını kaydeden Yalım, açıklamalarına şöyle devam etti: "Belediye zabıtasının kuruluş tarihi Osmanlı'dan günümüze kadar devam etmektedir. Daha geriye döndüğümüzde, Hz. Ömer zamanında çarşıda pazarda sağlıklı çalışması ve ehemmiyeti için görev yapan insanların ve birimin olduğunu belirten bilgiler yer almaktadır. Zabıta geçmişinin yaklaşık 1400 yıllık bir maziye dayandığını söyleyebiliriz. Zabıta ekiplerinin varlığı, ismi tam olarak zabıta olarak geçmese ve görevleri tam olarak birebir olmamakla beraber, bu hizmet yaklaşık 2000 yıldır devam etmektedir. Biz kendimize düşen görevlerimizi yerine getirirken de diğer tüm kamu kuruluşlarıyla birlikte hareket ediyoruz. "
Kaynak: İHA