Kuzey Iraklı Kadının Hayalini Türk Doktorlar Gerçekleştirecek

Kuzey Irak’ın Zaho kentinde yaşayan ve 4 yıllık evliliği boyunca 3 kez hamile kalmasına rağmen hepsinde düşük yapan Sana Aghak Aghok (23), tavsiye üzerine Tarsus'ta özel bir hastaneye geldi.

Kuzey Iraklı Kadının Hayalini Türk Doktorlar Gerçekleştirecek
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yavuz Uçar, genç kadına Çukurova’da ilk kez yapılan laparoskopik abdominal serklaj (rahim ağzı yetersizliği) operasyonu uyguladı. Op. Dr. Uçar, laparoskopik yöntemle, Kuzey Iraklı kadının hamile kalmasına engel olan sorunun ortadan kaldırıldığını söyledi.

Kuzey Iraklı Sana Aghak Aghok da çocuk özlemi çekenlerden. Hamileliklerinin üçü de düşükle Sonuçlanan, 2 kez de operasyon geçiren Aghok’un çocuk isteği hep hüsranla Sonuçlandı. Sana Aghak Aghok Sonunda, İçel’in Tarsus ilçesinde yaşayan akrabalarının önerisi üzerine Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yavuz Uçar tarafından, Çukurova’da ilk kez yapılan laparoskopik abdominal serklaj (rahim ağzı yetersizliği) ameliyatı oldu. Başarılı geçen ameliyat Sonrası aynı gün içinde taburcu edilen Aghok’un hamile kalmasına engel olan tıbbi sorun giderildi. Genç kadın Tarsus’taki akrabaları tarafından ülkesine yolcu edildi.

Türkiye’nin sağlık alanında iyi bir yerde olduğunu, hem hekim kalitesi hem de teknolojik imkanlarıyla hizmet verdiğini gözlemlediklerini söyleyen Sana Aghak Aghok, “Yaşadığımız Zaho kenti, sağlık imkanları bakımından Türkiye’nin çok gerisinde. Bu tür ameliyatları yapan hekim yok. 4 yıllık evliyim ve hep çocuk hayaliyle yaşadım. Ama bir türlü olmadı. Doktor doktor gezdim. En Son Tarsus’ta yaşayan akrabalarımın tavsiyesi üzerine Kuzey Irak’tan geldik. Başarılı bir operasyon geçirdim. Anne olmak için sabırsızlanıyorum. Doktoruma teşekkür ederim” diye konuştu.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Yavuz Uçar ise operasyon hakkında bilgi vererek şunları kaydetti: “Hastamızda rahim ağzı yetersizliği sorunu vardı. Yaptığımız ameliyatla başarılı Sonuca ulaştık. Bu konuda yapılan açık ameliyatlarda başarı oranı yüzde 19 iken laparoskopik yöntemde yüzde 89 seviyesinde. Çukurova’da ilk kez laparoskopik abdominal serklaj (rahim ağzı yetersizliği) operasyonunu hastanemizde uyguladık. Hamile kalmasını engelleyen sorunu giderdik” dedi.

Kaynak: İHA