KOP Bölgesi Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Çöklü'den Açıklama

KOP Bölgesi Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Faruk Çöklü, ''Konya geçmişte 'tahıl ambarı' diye anılan bir şehirdi. Bundan sonra ayçiçeği, kanola, aspir gibi yağlık bitkilerin ekimiyle 'yağ ambarı' olarak da anılacak'' dedi.

Çöklü, merkez Selçuklu ilçesine bağlı Çaltı köyündeki hasat alanında yaptığı açıklamada, Konya çevresinde ayçiçeği hasadının başladığını ve kuraklıktan umduğunu tam bulamayan çiftçilerin yağlık bitkilere yöneldiğini belirtti.

Bu yıl özellikle ayçiçeği ekiminde yüzde 50'ye yakın artışın olduğunu vurgulayan Çöklü, şunları kaydetti:

''Bu yılki ürün artışının ana nedeni, artık çiftçilerin ürününü satabileceği bir yer bulması... Konya Şeker'in Altınekin'de açılışa hazır hale getirdiği ham yağ üretim tesisi, çiftçimize bir güvence verdi. Konya'da böyle bir tesisin açılması çok önemli. Konya, geçmişte 'tahıl ambarı' diye anılan bir şehirdi. Bundan sonra ayçiçeği, kanola, aspir gibi yağlık bitkilerin ekimiyle 'yağ ambarı' olarak da anılacak.''

-''Ayçiçeği, az su gereksinimiyle daha karlı''-

Çöklü, kuraklık sıkıntısı yaşayan Konya bölgesinde artık çok su isteyen mısır türü ürünler yerine; ayçiçeği, kanola, aspir gibi daha az suyla yetiştirilebilen bitkilere yöneleceklerini belirterek, ''Ayçiçeği, az su gereksinimiyle daha karlı ve cazip bir bitki. Ayçiçeğini ekerek böylelikle su rezervini de daha dikkatli kullanmış olacağız. Az su istemesi nedeniyle ayçiçeği, zannediyorum Konya bölgesinin ana bitkisi olacak'' diye konuştu.

Konya Şeker'in ayçiçeği alımı taban fiyatını 1400 lira/ton olarak açıkladığını anımsatan Çöklü, çiftçilerin ürününü serbest piyasada taban fiyatın üzerinde, 1500 lira/ton civarında fiyatla satabildiğini sözlerine ekledi.

Muhabir: Basir Gülüm / Murat Aslan

Yayıncı: Ahmet Kayır
Kaynak: AA