Angola’nın İktidar Partisi MPLA Tekrar İktidar

Angola Cumhurbaşkanı Jose Eduardo dos Santos'un partisi Angola Kurtuluşu İçin Halk Hareketi (MPLA), genel seçimlerde oyların yüzde 73’ünü alarak tekrar iktidar oldu.

33 yıldır petrol zengini Angola’yı yöneten Santos, 5 yıl daha görevde kalacak. Güney Afrika ülkesinde geçtiğimiz cuma günü yapılan seçimlerde anamuhalefet partisi Angola için Tam Bağımsızlık Birlik Hareketi'nin (UNİTA) yüzde 18 oy aldığı açıklandı. Angola Yüksek Seçim Kurulu’dan yapılan bildiride CASA-Ce partisinin ise yüzde 4,6 oy aldığı belirtildi.

MPLA 2008 seçimlerinde oyların yüzde 82’sini toplamıştı. Seçim sonuçlarının ardından muhalefet liderleri seçimlerin özgür ve adil koşullarda gerçekleşmediği yönünde açıklama yaparak, ülkeyi uzun yıllardır yöneten Santos’u eleştirdiler Afrika’nın ikinci büyük petrol üreticisi olan ve dünyanın en hızlı büyüyen ekonomilerinden olan Angola’nın nüfusu 19 milyon.

Portekiz'den 1975'de bağımsızlığını kazanan Angola 3. kez genel seçimlere gitmiş oldu. Angola'da 2010'da kabul edilen anayasa uyarınca, sandıkta galip gelen partinin lideri devlet başkanı oluyor .