Teknoloji Müzik Sektörünü De Derinden Yaraladı

Çağımızın getirdiği teknolojik ürünlerin, müzik sektörünü derinden yaraladığı, bu sektörde çalışan esnafın satışlarının önemli ölçüde düştüğü belirtildi.

Teknoloji Müzik Sektörünü De Derinden Yaraladı
Özelikle bilgisayar ve cep telefonlar satışlarının artması, internetin yaygınlaşması ile birlikte kaset ve CD’lere olan rağbetin bitme noktasına geldiğini anlatan esnaf, müzik sektörünün teknoloji karşısında derin yara aldığını belirtiyor. Dijital ortamın insanlara müziği bedava sunması nedeniyle kaset ve CD satan esnafın yüzde 90’ının ortadan kalktığını ifade eden Van'daki Star 2000 firması sahibi Zeki Şevli, “Eskiden insanlar müzik için her ay belli bir bütçe ayırırdı. Fakat şimdi istediği müziği bedava bulan vatandaşlar artık bunun için bütçe ayırmıyor. Bu nedenle müzik sektöründen geçimini sağlayan esnafımızın yüzde 90’ı dükkânlarını kapatmak zorunda kaldı. Sadece müzik ürünlerinin yanında yan ürünler de satan bir kısım esnaf hayatını idame ediyor” dedi.

SANATÇILARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU SEFALETLE KARŞI KARŞIYA
Teknolojinin asıl darbeyi sanatçılara vurduğunun altını çizen Şevli, “Biz tüccarlar kaset ve CD’lerin yanında başka ürünler satarak geçimimizi sağlıyoruz. Ama hayatını müzik yaparak idame eden sanatçıların yüzde 80’i dijital ortam sayesinde sefalet ile karşı karşıya kaldı. Geri kalan yüzde 10’luk kesim yani popüler sanatçılar ise ya düğünlerde şarkı söyleyerek ya da konser vererek hayatını devam ettirmeye çalışıyor” dedi.

Müzik sektörünün asla eski haline dönemeyeceğini, fakat bir iyileştirme yapılarak müzik sektörünü canlı tutulabileceğini dile getiren Şevli şöyle konuştu: “Mevcut gidişat müzik sektörünün tamamıyla bitmesine neden olacak. Sektörün biraz olsun canlanmasını sağlamak amacıyla kolluk kuvvetlerinin mevcut yasalara göre gereğini yapması, hukukun bu suçlarla ilgili kanunun öngördüğü şekilde cezaları uygulaması bir nebze olsun müzik sektörünü iyileştirecektir. İnternet ortamında bedava müziklerin indirildiği sitelere karşı cezaların uygulanması ve bu cezaların faturalara yansıtılması durumunda, kişilerin bedava müzik almaları önlenebilir. Bu işin teknolojik ve hukuksal çözümü var. Ancak gereği yapılmıyor.” 100'E YAKIN SANATÇI VE YAZARI HAYRANLARIYLA BİR ARAYA GETİRDİK Sektör sayesinde 100'e yakın sanatçı ve yazarı hayranlarıyla bir araya getirdiğini de vurgulayan Şevli, insanların sevdiği sanatçıların eserlerine internet ortamında bedava sahip olmaları nedeniyle o sanatçılara duyduğu sevgisinin de bittiğini söyledi.

Teknolojik ürünlerin kaliteli müzik yapılmasına da engel olduğunu belirten Şevli, “İşin asıl can alıcı noktası artık kaliteli müzik üretimi yapılamıyor. Satılan albümler masrafını karşılamadığı için yapımcı firmalar, müzik alt yapısından tutun işin promosyon noktasına kadar her şeyden kısmaya çalışıyor. Bugün çıkan albümlerin büyük bir kısmında orijinal olmayan enstrümanlar kullanılıyor. Dolayısıyla bu da hem geçimini enstrümantal çalarak sağlayan sanatçıların yok olmasına hem de kalitesiz albümlerin çıkmasına neden oluyor” ifadelerini kullandı.

TÜKETİCİ DİNLEDİĞİ MÜZİĞİN BEDELİNİ ÖDEMELİ Tüketicilerin, hem sanatçıları hem de sektörde ekmeğini kazananlar kişileri düşünerek, korsan satışlardan uzak durmalarını beklediklerini hatırlatan Zeki Şevli “Bedava dinlenen müziğin herhangi bir bakkaldan çalının üründen hiçbir farkı yoktur. Tüketici eğer kaliteli müzik dinlemek istiyorsa, dinlediği müziğin bedelini ödemek zorundadır” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA