Hollandalı Heyet Kütahya’da El Sanatları Tasarımlarını İnceledi

Hollandalı tasarımcılar, Kütahya’daki tasarım atölyelerini gezmek üzere kente geldi.

Hollandalı Heyet Kütahya’da El Sanatları Tasarımlarını İnceledi
Başkanlık makamı olan Keler Konağında Hollandalı heyeti kabul eden Belediye Başkanı Mustafa İça, burada konuklarına Kütahya’yı ve Kütahya’nın sanatını anlattı. Tarihi konağı gezen heyet daha sonra Kütahya’da bulunan El sanatları Merkezini ve İş Geliştirme Merkezlerini de gezdi. Türkiye ile Hollanda arasındaki diplomatik ilişkilerin 400. Yıldönümü nedeniyle kültürel etkinliklerin geliştirilmesi için düzenlenen “Yaratıcılık Köprüleri” projesi hazırlandı. Proje kapsamında Kütahya’ya gelen Hollandalı tasarımcılar, tasarım okulları öğretim üyeleri ve öğrenciler, Kütahya Belediye Başkanı Mustafa İça’yı Keler Konağındaki başkanlık makamında ziyaret ettiler. Heyetin Kütahya ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade eden ve tarihi konak hakkında bilgi veren Belediye Başkanı Mustafa İça, “Türkiye ile Hollanda arasında 400. Yıl dönümü münasebetiyle kültürlerarası kültür-sanat organizasyonunun çok önemli olduğunu biliyorum. Hazırlanan programla geleneksel sanattan endüstriyel tasarıma geçişin adımları da atılacak. Kütahya Belediyesi olarak çini sanatına çıkan bir belediyeyiz. Bu konuda çeşitli çalışmalar yaptık, yapıyoruz” dedi.

Hollanda heyet başkanı Amsterdam Gerritt Rietveld Akademy’nin Seramik Bölüm Başkanı Bastienne Kramer de Türkiye ile Hollanda’nın tarihi ilişkilerinin 400 yıldır devam ettiğini, ancak çini konusunda Türkiye kadar eski olmadıklarını bildirdi. Heyet Başkanı Jens Preifer, “Hollandalı sanatçılar Osmanlı ve Türk sanatından oldukça yararlanmışlardır. Burada bulunmaktan ve buradaki çalışmaları görecek olmaktan son derece mutluyuz. Bu işbirliği sayesinde kültürel alış verişler olacaktır. Bu ilişkiler önümüzdeki dönemde de devam edecektir” diye konuştu.

Heyet başkanı daha sonra Başkan Mustafa İça’ya kültürel dokümanları içeren hediyeler takdim ederken Başkan İça da Heyet Başkanına Kütahya çinisinden bir tabak hediye etti.

Başkanlık Makamı olan Keler Konağını gezen heyet daha sonra İş Geliştirme Merkezi ve El Sanatları Merkezini gezerek buradaki çalışmaları inceledi.

Düzenlenen inceleme gezisine Kültürlerarası İletişim Disiplinlerarası Sanat Derneği Başkanı Vecdi Sayar, Amsterdam Gerritt Rietveld Akademy’nin Cam Bölüm Başkanı Jens Preifer ve beraberindeki heyet katıldı.

Kaynak: İHA