Son İftar Gemisi Almanya'nın Kuzeyinden Demir Aldı

Ramazan ayı dolayısı ile Türkiye’de olduğu dünya’nın dört bir yanında değişik mekanlarda kurulan iftar sofraları farklı din ve kültürden insanların adeta buluşma merkezi oldu.

Son İftar Gemisi Almanya'nın Kuzeyinden Demir Aldı
Özellikle Almanya’da Ramazan ayı boyunca değişik mekanlar iftar sofralarına ev sahipliği yaptı. Bunlardan biride Kuzey Almanya’da yer alan Schleswig Holstein eyaletinin başkenti Kiel’de faaliyetlerini sürdüren Nord Diyalog derneğinin gemide verdiği iftar yemeği oldu. Kieler Förde’den demir alan ve Baltık denizine açılan iftar gemisi yaklaşık 2,5 saatlik program sonunda limana geri döndü. Farklı din ve kültürlere mensup seçkin davetlilerin iştirak ettiği programın açılışında Nord Diyalog derneği hakkında bilgi verildi.

Derneğin; farklı din ve kültürlerden insanlar arasında ilişkilerin gelişmesi, dostluk ve kardeşliğin artması ve önyargıların yıkılması için kurulduğu ifade edilerek, bunları yapmak içinde farklı kültürlerden insanların değişik etkinliklerde bir araya getirildiği belirtildi.Prorrama katılan Katolik Kilisesinden Papaz Dr. Klaus Onnasch, Kiel’in kısa bir süre önce Antakya ile yaptığı kardeşlik anlaşmasına değinerek, Antakya’nın tarihi, dini ve kültürel zenginliğinden bahsetti. İki şehir arasındaki kardeşlik ve dostluğunu gelişmesi için çalışacaklarını ifade eden Onnasch, "Bu işin temeli kardeşlik, barış ve hoşgörü olacak." dedi.

Ramazan ayının insanların kendilerini kontrol etme açısından da çok önemli olduğunu kaydeden Onnasch, "Bu ayda insan ne kadar yiyeceğe içeceğe ihtiyacı olduğunu görebileceği gibi nelere ihtiyacı olmadığını da en güzel şekilde görebilir." diye konuştu.

Protestan Kilisesi Hıristiyan-Müslüman diyalog sorumlusu Dr. Detlef Görrig ise yıllardır birçok kez iftar programlarına katıldığını belirterek, "İlk kez bir gemide iftara katıldım ve çok etkilendim." dedi.

İftar sofralarına Müslüman olmayanların da davet edilmesinin çok güzel olduğunu ifade eden Görrig toplumdaki dayanışma ve birlikte yaşama kültürünün ancak Nord Diyalog derneğinin yaptığı bu tür etkinliklerle gelişeceğine vurgu yaptı.Schleswig Holstein Meclis Başkan Vekili Bernd Heinemann ise burada en çok farklı kültürlerden insanların iftar sofralarına davet edilmesinden etkilendiğini belirterek, "Bu sofralarda birlikte olmak çok güzel çok özel bir şey." dedi.

Heinemann, Nord Diyalog derneğinin çalışmalarından da övgüyle bahsetti .