Almanya'da Çocuk Kavgasıyla Başlayan Olayda Mezhep Boyutu İddiası

Almanya'nın başkenti Berlin'e bağlı Tempelhof-Schöneberg ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada üç kişi yaralandı.

Polis kavgaya 30-40 kişinin karıştığını ve olayların güçlükle yatıştırıldığını bildirdi. Emniyet basın sözcüsünün yaptığı açıklamada tarafların verdikleri ifadelerde iddia edildiği üzere Alevi-Sünni karşıtlığına yönelik bir beyan olmadığı dile getirildi.

Berlin Alevi Toplumu'nun düzenlediği basın toplantısında, Berlin'in Tempelhof-Schöneberg ilçesinde iki komşunun çocukları arasında çıkan ve büyüyerek kavgaya dönüşen, ardından nereden geldiği belli olmayan, ancak kendi ifadeleriyle camiden geldikleri iddia edilen bir grubun, Alevi kökenli aileye saldırı ve tacizde bulunduğu savunuldu. Alevi kökenli aile, bu gurubun ailenin zemin kattaki evinin önüne toplandığını, nefret söylemi içeren sloganlar atıp kendilerine saldırdığını iddia etti. Konuyla ilgili Berlin Alevi Toplumu Cemevi'nde düzenlenen basın açıklamasına katılan siyasetçiler ve sivil toplum örgütlerinden de destek geldi. Olay esnasında yüzünden yaralanan F. A. yaşanan hadisenin etkisinden hala kurtulamadığını ve oturdukları binaya kalabalık gurubun birden nasıl geldiklerine şaşırdıklarını ifade etti.

Yaşanan arbede esnasında halaları olan ailenin evinde misafir olarak bulunan H.P. ise, kavganın Alevi-Sünni kavgasına dönüştüğünü hatırlattı ve kalabalık gurubun kendilerini ölümle tehdit ettiklerini ileri sürdü.Basın toplantısına katılan Berlin Sosyal Demokrat Parti Milletvekili Erol Özkaraca, Berlin eyaleti Sol Parti Meclis Grubu Katılım ve Mülteci Politikası Sözcüsü Hakan Taş, Berlin Alevi Toplumu Hukuk Komisyonu üyesi avukat Hakkı Çelik ve Almanya Ticaret ve Yatırım Birliği Başkanı Emre Kiraz ise bu üzücü hadisenin peşini bırakmayacaklarını söyledi.

Tempelhof-Schöneberg Emniyeti'nin basın sözcüsü Cornelia Braun olayla ilgili henüz net bir kanıya sahip olmadıklarını ve kavgayla ilgili bazı belirsizliklerin olduğunu anlattı. Çok sayıda güvenlik güçü ile yaklaşık 1 saat süren kavgayı yatıştırmaya çalıştıklarını ifade enden Braun, “Şu an darptan dolayı elimizde üç şikayet bulunuyor, fakat bu şikayetlerin hangi tarafa ait olduğunu bilmiyorum.” dedi.

Ellerinde kavgaya karışanların camiden geldiklerine dair bir delil olmadığını söyleyen basın sözcüsü, konuyla ilgili araştırmaların sürdüğünü ve olayın savcılığa intikal edeceğini söyledi.

Olay mahalline 5 kilometre mesafede bulunan Mariendorf Cami yetkilisi ise olay hakkında hiçbir bilgilerinin olmadığını söyledi.

Tempelhof-Schöneberg'te bulunan Emir Sultan isimli bir diğer caminin yetkilisi ise, şaşkınlığını gizleyemedi ve bunun bir iftira olduğunu dile getirdi .