Bakan Çelik: Sgk’da Yapılan Reformlar İle Sorunlar Torunlara Taşınmayacak

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, bu ülkede bir dönemler hastaneye gidebilmek için 90 gün çalışma şartının koşulduğunu söyledi.

Böyle bir şey olmaz dediklerini ve reformlar yaptıklarını anlatan Çelik, bu sorunları torunlara taşımayacaklarını belirtti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, İŞKUR Toplum Yararına Çalışma Programı ve Sosyal Güvenlik Kurum Başkanlığı Kars İl Müdürlüğü hizmet binası açılış töreni öncesi Kars’ın manevi dinamiklerinden Ebu’l Hasan Harakani Hz. Türbesini ziyaret etti. Ardından Kars Kalesi'ne çıkan Çelik, şehri kaleden seyretti.Bakan Çelik, törende yaptığı konuşmada, insan onuruna değer verdiklerini vurguladı. 'İşçiysen sürün, Bağkurluysan çile çek, memursan biraz daha rahat yaşa' anlayışına karşı olduklarını kaydeden Çelik, Türkiye Cumhuriyeti kimliğini kim taşıyorsa herkesin bir numaralı vatandaş olduğunu söyledi.

Bu ülkede bir dönemler hastaneye gidebilmek için 90 gün çalışma şartının koşulduğunu hatırlatan Bakan Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Esnafsanız 240 gün çalışacaksın, hanımını doktora götüreceksen bir SSK’lı olarak 120 gün çalışacaksın, peki ben memursam o zaman farklı. Ben sabahleyin giderim, yani bugün memur oldum, sabahleyin de doktora giderim, yav bu ayrım niye? Olur mu böyle bir şey? Olmaz dedik ve işte bu reformları yaptık. İnşallah torunlarımızı rahat ettirecek adımlar atıyoruz. Sorunları torunlara taşımayacağız.”Bakan Çelik, Karslılara, “İçinizden gelen biri, bir inşaat ustasının oğlu, yıllarca amelelik yapmış bir kardeşiniz olarak huzurlarınızdayım” diye seslendi. Dert, çile, problem nedir bildiğini, halden anladığını ve onun için buralarda olduğunu kaydeden Çelik, “Hiç akıldan geçer miydi? Artvin’in Yusufeli ilçesinin bir köyünde, ilçeye 6 saatlik yaya yolla gelinen bir köyde doğup da Türkiye’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı gibi bütün vatandaşların sorunlarını ilgilendiren bir bakanlık koltuğuna geleceksiniz diye. Geliniyor işte, demokrasi güzel şey. Memleketimiz güzel bir memleket, kimse kendisini küçük görmesin ve kimse de kendisini büyük görmesin.” ifadelerini kullandı.Doğuda savaş olduğunu, Arap Baharı adı altında önemli gelişmeler yaşandığını, nerede duracağı ve nerede biteceğinin belli olmadığını ifade eden Bakan Çelik, şunları söyledi: “Batımızda adeta iflaslar var. Devletlerin kredibilitesinin adeta sorgulandığı bir dönemi yaşıyoruz. Buralarda ciddi sıkıntılar var. Ekonomi durağan hale gelmiş, insanların geleceğe ümitle bakamadığı bir Batı var. Savaşların, çatışmaların yaşandığı bir Doğu var. Çok şükür bunların ortasında yeşeren ve gelişen bir Türkiye var.”Batı'da maaşların dondurulduğunu, hatta aşağı çekildiğini, devlete alınan memurlar ve işçilerin işten çıkarıldığını belirten Bakan Çelik, şöyle konuştu: “Almanya’da 10 bin kadro iptal ediliyor. İngiltere’de 490 bin kadro iptal ediliyor. Yunanistan’da maaşlar yüzde 40 düşürülüyor. İtalya’da 2014’e kadar emekli maaşları donduruluyor. Biz ne yapıyoruz? Memurumuza 4+4 enflasyonun üzerinde değilse enflasyon farkını da veriyoruz ve zam yapıyoruz. Birileri konuşuyor. Niye? Doğuyu görmediği için, Batıyı görmediği için konuşuyor. Biz vatandaşımızı enflasyona, hayat pahalılığına ezdirmeyeceğimizin sözünü verdik.”Bir memlekette SGK’ların sağlıklı olması ile o memlekette bütün işlerin düzgün gideceğinin altını çizen Bakan Çelik, bu kurumda sıkıntı var ise memleketin diğer işlerinde de sıkıntılı olacağını vurguladı. Çelik, “1991’de bu kurumun bir kuruş açığı yoktu, ama ne olduysa 1992’den itibaren bu Sosyal Güvenlik Kurumu ki SSK, Bağ Kur ve Emekli Sandığı açık vermeye başladı.

Verdi verdi, en sonunda gerçekten üstesinden gelinemeyecek bir noktaya geldi. Bizler reform yaptık, bütün kurumları birleştirdik ve geleceğe dönük sorun oluşturmaması için çaba gösteriyoruz.” diye konuştu.

BAKAN ÇELİK’TEN BEKLENEN MÜJDEBakan Çelik, Karslıların beklediği istihdam müjdesine yönelik ise yaptıkları incelemelerde istihdama yönelik rakam artırılmasını uygun gördüklerini ifade etti.

Karslıların rakam artırılması talebine katıldığını ve istihdamın 2 binden 3 bin kişiye çıkarıldığı müjdesini verdi.Daha sonra AK Parti Kars İl Başkanlığını ziyaret eden Bakan Çelik partililere seslendi. Çelik, başta Almanya olmak üzere Avrupa ülkelerinin sanayi ve ekonomide ilerleme kaydetmek için çaba sarf ettiklerini, ama Türkiye’nin darbeler, 28 Şubatlar ve muhtıralarla uğraştığına değindi. "BİZ BAŞBAKAN ASARKEN ALMANYA BİZDEN İŞÇİ ALIYORDU"Yurt dışında 81 ilden milyonlarca insanın yaşadığına değinen Çelik, sözlerine şöyle devam etti: “Bizler çok nüfuzlu bir milletiz. Dünyanın her ülkesinde bir akrabamız yaşıyor. 1961 yılında Türkiye’nin her ilinden vatandaşlarımızın iş bulmak için başka ülkelere aş için iş için gittiğini görüyoruz. 1945 yılında Almanlar savaşta perişan olmuş, ama 1960 yılında Türkiye’den işçi istiyorlar. Böylece Türkiye’den Almanya’ya iş gücü göçü başlıyor. Şu işe bir bakın. Bu gün Avrupa’da 5 milyona yakın vatandaşımız ekmek parası kazanmak için evinden, barkından köyünden, eşinden dostundan uzak bir şekilde mücadele ediyor. O dönemde onlar işçi alırken biz ihtilallerle uğraştık. Biz başbakan asarken onlar bizlerden işçi alıyordu." "DÜNYA AYA GİDERKEN BİZ MUHTIRA VERDİK"Dünyada 1965 ile 70'li yıllar arasında ekonomik istikrarın olduğunu da hatırlatan Çelik, şöyle konuştu: “Çok güzel bir dönemdi. O yıllarda yine güçlü bir iktidar vardı. Her şey kontrol altındaydı. Dünyamızda aya gidiliyordu, ama biz muhtıra verdik. Hemen her şey bitti. 80’e geldik o zaman adı AET olan AB çok parlak bir dönem yaşıyor. Girme ihtimalimiz var. O dönem Yunanistan girdi. Bizim de beraber girme ihtimalimiz vardı. Elimizdeki NATO kozumuza rağmen biz de AB’ye birlikte girelim diye mücadele edecektik. Onlar AB’ye girdi. Biz ihtilal yaptık. Şimdi dünyada küresel sermayeler birleşiyor, yer altı zenginlikleri paylaşılıyor, bin bir türlü mücadele var, dünya bunla uğraşırken biz kalktık 28 Şubat’ta yeşil sermaye, kırmızı ve beyaz sermaye ayrımı yaptık. Böylece enerjimizi içerde tükettik. Yazık ettik be. Kırk- elli yıl kendi kendimizle uğraşa uğraşa bu memlekete yazık ettik. Şimdi ise yeni bir istikrar dönemi başladı.

Çünkü AK Parti sayesinde 3 dönem güçlü bir iktidarla son 30 yılın restorasyonunu yaptık."Bakan Çelik’e Kars Valisi Ahmet Kara’nın yanı sıra Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, AK Parti Kars milletvekilleri Ahmet Arslan, Prof. Dr. Yunus Kılıç, Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, AK Parti Kars İl Başkanı Av. Ensar Erdoğdu, SGK Başkanı Fatih Acar, İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, SGK Kars İl Müdürü Abdülkadir Ayluçtarhan eşlik ettiler .