Bakan Ergün: Caterpıllar, Türkiye'de Yatırım ve Ortak Arayışında

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Amerika'nın önde gelen şirketlerinden Caterpıllar'ın Türkiye'de yatırım ve ortak arayışında olduğunu açıkladı.

Ergün, şirketin ülkede yatırım ortamını ve yeni teşvik paketini detayları ile incelediğini aktardı.Türkiye EUREKA Dönem Başkanlığı Açılış Konferansı'ndan ayrılırken gazetecilerin gündeme dair sorularını cevaplayan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Ergün, "Yeni teşvik paketinin ardından yeni yatırımlar var mı?" sorusuna şu karşılığı verdi:"Yeni teşvik paketi ile ilgili kararname yayımlandı. Bu kararname ile detaylı bir paket ortaya konuldu. Hem 5. ve 6. bölge yatırımları hem stratejik yatırımlar ilgi çekti. Dışarıda da kimi ülkelerde teşvik paketini anlattık. Orada da firmalar, Türkiye ile hem ortamın yatırım için uygun olması hem de yeni teşvik modelinden dolayı ilgilendi. Bundan bir ay evvel Amerika'da Chicago'da yatırımcılarla bir araya geldik. Bunlardan Caterpıllar, Türkiye'de yatırım niyetinde olduğunu bildirdi. Teşvik paketi ile Türkiye'nin yatırım ortamını incelemek için Caterpıllar Başkanı'nın Türkiye'ye geleceğini belirttiler. 7 gün evvel Caterpıllar Başkanı, Türkiye'ye geldi. Yatırım yeri ve ortak arayışına başladı.

Ortaklık yapacağı şirketlerle bir araya geldi. Bunlar olumlu, iyi şeyler. Yine Gaziantep temaslarımız dahilinde Kilis'te yeni bir organize sanayi bölgesi (OSB) ele alıyor, faal OSB'nin büyütmeyi temel alıyorduk. Orada Amerikan orijinli bir firmanın Kilis'te yatırım için adımlar attığını gördük. Bunlar da güneş panelleri ve güneş enerji ürünleri üretimi için Kilis'i odak olarak gördüklerini, yatırım arayışında olduklarını aktardılar. Zannediyorum Meksika yatırımlarını Türkiye'ye kaydırma niyetindeler. Türkiye'de Amerika'dan, İngiltere'den, Japonya'dan firmalar; Türkiye'de yatırım adına araştırmalarda bulunuyor. Yani Türkiye'nin yeni teşvik paketi ile çekim alanı haline geldiğini görüyoruz. Bu sene yatırım teşvik belgeleri ortaya koyulduğunda hangi sektörlerde, hangi büyüklüklerde ve nerelerde yardımlardan yararlanıldığı anlaşılacak. Umuyorum, ülkeye büyük ve iyi yatırımlar da gelecektir." Kilis'e odaklanan şirketin yatırım miktarını açıklayıp açıklamadığı sorulan Ergün, "Yatırım miktarını daha bilmiyoruz. Onlar yatırım kararını verdiklerinde miktarı da beyan edecektir." dedi.

"YERLi OTOMOBİL İÇİN 3-4 SENE PERİYOT KOYDUK"

Gazetecilerin "Yerli otomobilde sanayicinin ağır kaldığı algıları var. Bu algılar yerinde mi?" sorusunu ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, şöyle cevapladı:"Yerli otomobil, belki kamuoyunun tatmin edecek süratte ilerlemiyor. Bu dilimde onlar milyon dolarlar, milyar dolarlar harcayacak. Burada karar almak, malum bir haber yapmak kadar kolay değil. Sektör şu an önemli faaliyetler yürütüyor, tahlillerde bulunuyor. Ortakları ile görüşüyorlar. Biz, Türkiye'de yerli otomobilin şartları olduğunu ifade ettik. Amacımız ilk etapta bununla ilgili kamuoyunun taleplerin görülmesiydi. Bu da temin edildi. Sektör de kamuoyunda talep ve heyecanı gördü. Yerli otomobili yapabilme gücünü gördü. Şu an plan safhasında faaliyet var. Bu faaliyetlerin her gün ele alınması, her gün hangi safhaya geldiğinden söz edilmesi icap etmiyor. Günü geldiğinde her şey ortaya çıkacak. Yeril otomobil için biz 3-4 sene periyod koyduk. Günü geldiğinde o yatırım yapılacak."