Giresun Üniversitesi Kafkasya Ünivesiteler Birliği'ne Üye Oldu

Giresun Üniverstesi’nin de davet edildiği Kafkasya Üniversiteler Birliği’nin Gürcistan'ın Batum'da düzenlenen kongresi sona erdi.

Giresun Üniversitesi Kafkasya Ünivesiteler Birliği'ne Üye Oldu
Kafkasya bölgesindeki üniversitelerin bilim, kültür ve sosyal alanda işbirliği ile bilimsel dayanışmayı geliştirmek amacıyla 2009 yılında Ardahan Üniversitesi öncülüğünde 7 üniversite tarafından kurulan Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin (KUNİB) üye sayısı Giresun Üniversitesi’nin de kabul edilmesiyle 42'ye ulaştı.

Giresun Üniversitesi’nin birliğe katılımına ilişkin imza töreni, YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya’nın ve kalabalık bir davetli topluluğunun katılımıyla Gürcistan'ın Batum kentinde yapıldı.

Törende konuşan Gürcistan'ın Acara Özerk Cumhuriyeti Eğitim, Kültür ve Spor Bakanı Gia Abuladze, Acara hükümeti olarak ilişkileri geliştirmek istediklerini belirterek, misafirleri Batum'da ağırlamaktan duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Prof. Dr. Çetinsaya da üniversitelerin kendilerine özgü hedef ve stratejiler belirlemelerinin ve güçlü bir yüksek öğretim sistemi inşa etmelerinin olmazsa olmazlardan olduğunu vurguladı.

''Üniversite demek, çeşitlilik demektir'' diyen Çetinsaya, şunları söyledi: 'Her üniversitenin aynı alanlara yönelmesi, aynı alanlarda ürünler ortaya koyması düşünülemez. Üniversitelerimiz, kendilerine stratejik alanlar seçmeli ve bu alanlarda yoğunlaşmalı. 21. yüzyılda farklı bir dünya olacak, farklılıkların bir arada yaşanacağı bir yüzyıl olacak. Böyle bir dünyada tek bir uluslararasılaşma stratejisi izleyemeyiz. Kendi çevremizde, kendi bölgemizde yeni süreçler, yeni işbirliği projeleri yaratmalıyız. Üniversitelerimiz de uluslararası öğrenci ve öğretim elemanlarının sayısını arttırmalı ve onlara sağlıklı ortamlar oluşturmalı. Bölgemizde ortak üniversitelerin açılmasına çalışmalıyız. Bu düşünceler ışığında Kafkasya Üniversiteler Birliği'nin kuruluşunu, faaliyetlerini bu çerçevede, bu manada atılmış önemli bir adım olarak görüyorum.'' KUNİP’e katılım töreni sonrasında bir açıklama yapan Rektör Attar, “Giresun Üniversitesi her geçen gün kabuğunu kırıyor, gelişip büyüyor. Göreve atandığımda, yaptığım ilk açıklamada belirttiğim gibi; iddialı ve farklı hedefleri olan bir üniversite olacağız. Dolayısıyla bu önemli birliğe kabul edilmek bu amacımıza uygun. Üniversitemizin bölge üniversitesi olma yolunda bir adımdır. Bu vesileyle Kafkasya, Türk Cumhuriyetleri ve bütün Asya coğrafyasına açılım yapmış olacağız. Bilgi, teknoloji, imkan ve kabiliyetlerimizi birleştirerek paylaşacağız. O ülkelerden öğrenci kabul edeceğiz. Üniversitemiz 42 üniversitenin bulunduğu 8 ülke içinde cazibe merkezi olacak. Bir eğitim turizmi hareketi başlatacağız. Böylece Giresun’un ekonomik, sosyal kültürel anlamda değişimine gelişimine katkı sunacağız. Üniversitemiz böylece sloganımızda olduğu gibi böyle projelerin içinde yer alarak “hayata açılan bilgi limanı olacaktır” dedi.

Törene, Ardahan Milletvekili Ensar Öğüt, Ardahan Valisi Mustafa Tekmen, Türkiye'nin Batum Başkonsolosu Engin Arıkan, Yunus Emre Enstitüsü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Bilkan, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Başkanı Serdar Çam, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB) Başkan Yardımcısı Mehmet Köse de Bakü Devlet Üniversitesi Rektörü Azarbacan Milletvekili Abel Muharremov, Azerbaycan Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı da katıldı.

Tören ve kongre kapsamında ayrıca ''Küreselleşen Dünyada Üniversitelerin Rolü: Kafkasya Örneği'' konulu panel de gerçekleştirildi.

Azerbacan doğumlu olan ve Kafkasya Coğrafyası'nda yetişen, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak Rektörlük görevine getirilen Attar, bu özelliği ile katılımcıların ilgi odağı oldu. Üniversitelerin rektörleri ve diğer katılımcılar Rektör Attar’ın başarılarını kutlayarak “Siz aslında tek başınıza bütün Kafkasya’yı temsil ediyorsunuz. İnşallah işbirliğimiz daha da güçlenerek sürecek“ dediler .
Kaynak: İHA