Bakanlar Okul Açılışına Katıldı

İş adamı Ethem Sancak, eğitim gördüğü ilköğretim okulunu yeniledi.

Bakanlar Okul Açılışına Katıldı
Okulun açılışı, AB Bakanı Egemen Bağış ve Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın katılımı ile yapıldı.

Bakanlar Bağış ve Yılmaz, Aydınlar ilçesine bağlı Çatılı köyünde işadamı Ethem Sancak tarafından yaptırılan 4 derslikli ilköğretim okulu ve lojmanın açılış törenine katıldı.

Törende Vali Musa Çolak, AK Parti İstanbul Milletvekili Nureddin Nebati, AK Parti Siirt Milletvekilleri Afif Demirkıran ve Osman Ören ile Belediye Başkanı Selim Sadak ve İş adamı Nihat Özdemir de hazır bulundu.

Törende konuşan Sancak, doğduğu köye bir okul yaptırdığı için mutlu olduğunu belirtti.

Köyde kendi okuduğu okulu gezerken bir öğretmenin kendisine, "Bu okul size yakışıyor mu" dediğini anlatan Sancak, "Bunun üzerine o öğretmenlere söz vererek, burada okul yapma kararı aldım. Öğretmenlerden, öğrencilere, Arapça, Kürtçe ve Türkçe öğretmelerini istedim" dedi.

Daha sonra kürsüye çıkan Bakan Bağış, işadamı Sancak'ın konuşmasının, herkesin üzerinde uzun uzun düşünmesi gereken bir açılımı hatırlattığını söyledi.

Bakan Bağış, "Kendi okuduğu okulu ona gezdiren öğretmenlerin 'Bu okul size yakışıyor mu" demesiyle hemen yeni bir okul yaptırdığını ve onlara çocukların hem ana dillerinde hem çarşı dillerinde hem de resmi dillerinde rahat iletişim kurabilme şartını getirdiğini bizimle paylaştı. Hepimiz sabah uyandığımızda yüzümüzü yıkıyoruz, saçlarımızı tarıyor, tıraşoluyoruz. Haftada bir saç tıraşı da oluyoruz. İnsanların önüne çıktığımızda güzel gözükelim, temiz olalım diye. Ama sabah kalktığımızda kolunuzda ya da bacağınızda kanayan bir yara görürseniz, o gün tıraş olmayı unutabilirsiniz, dişinizi fırçalamayı ihmal edebilirsiniz. Şu anda Türkiye'nin kanayan bir yarası var. Bu kanayan yarayı durdurabilirsek, bu ülke çok daha güzelleşecek. O zaman bu ülkenin zenginliği olan farklı dillerimizde çok daha rahat iletişim kurabileceğiz. O zaman bu ülkeyi gerçekten birmedeniyet beşiği yapan farklı kültürleri çok daha derinlemesine yaşayabileceğiz, anlatabileceğiz" diye konuştu.

"Türkiye'nin 81 ilinde okullarımızda çocuklarımıza İngilizce, Fransızca öğretiyoruz. Neden Arapça'yı, Kürtçe'yi ve Farsça'yı da öğretmeyelim" diyen Bağış, "Sonuçta bu coğrafyada iş yapmak isteyenler için yeterli bir dil. Ama kanayan bir yaramız var. Bu yaranın biran evvel kapanması, tedavi olması için kendi devletine hainlik yapanların, artık kendileriyle yüzleşmeleri lazım" dedi.

Devletin hiçbir ayrım yapmadan Türkiye'nin her yerine okul, yol, hastane yaptığını ve fabrika açtığını belirten Bakan Bağış, "Onların bütün dertleriyle dertleniyorsa onların artık bu devletin güçlü olmasının kendilerini de güçlendireceğini anlamaları gerekir. Yoksa okullarda Shakespeare öğretilirken, Fakiye Teyra neden öğretilmesin? Niye Yunus Emre'yi öğrendiğiniz gibi Mevlana'nın bazı eserlerini Farsça öğrenmeyelim? Niye Tillo'daki medreselerden mezun olan çocuklar, dünyanın dört bir yanında işbulurken, kendi ülkesinde ayrımcılık muamelesiyle karşı karşıya gelsin" diye konuştu.

Bütün bu yanlışları ortadan kaldırabilmek için önce kanayan yaranın tedavi edilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Bağış, şöyle devam etti: "Bunda hiç kimsenin bir diğerine 'bana ne' deme lüksü yok. Her birimiz bir diğeri kadar sorumlu olmak zorundayız. Hepimiz güvencede olmadıkça, aslında hiçbirimiz güvencede değiliz. Bu bilinçle hareket etmeliyiz. AB'de bu süreçte bunları anlatmaya çalışıyoruz. Çünkü Brüksel'in güvenliği Batman'dan, Paris'in güvenliği Siirt'ten, Roma'nın güvenliği de Diyarbakır'dan başlar. Eğer biz Türkiye'de birbirimizi olduğu gibi kabul edip, birbirimizi kucaklamaya yönelirsek, dünya barışına da çok daha büyük katkıdabulunabiliriz." BAKAN YILMAZ Bakan Yılmaz da açılışını yaptıkları okulun son derece anlamlı bir yatırım olduğunu, diğer işadamlarını da özendirmesi gerektiğini söyledi.

Fırsat eşitliği anlamında eğitimin son derece önemli olduğunu sözlerine ekleyen Bakan Yılmaz, şöyle konuştu: "Bazı insanlar bazı imkanlara erişemezse, diğerleri erişebilirse, o ülkede huzur da olmaz, gerçek potansiyelini ortaya koyamaz. Fırsat eşitliği anlamında eğitim son derece önemli. Hükümet olarak buna son derece önem veriyoruz. Bu bölgelerimiz, köklü tarihi olan yörelerimizdir. Burada bir kardeşlik ruhu var. Türk'ü, Kürt'ü, Arap'ı, değişik etnik ve inanç gruplarıyla bu bölge yüzyıllarca dünyaya örneklik teşkil edecek bir arada yaşama kültürü geliştirmiştir. Bize düşen bu sağlam kültürü, altyapıyı modernzamanların hukukuyla, insan haklarıyla, evrensel değerleriyle birleştirmek ve geleceğe Türkiye'yi çok daha demokrat ve büyük bir ülke haline getirmektir. Hiçbir slogan ve ideoloji bir insanın hayatından daha değerli olamaz. Temel amacımız; insan odaklı bir şekilde insanın her türlü imkana sahip olduğu, kendisini geliştirdiği bir ortamı hazırlamaktır. Kardeş kavgasına hiçbir şekilde müsaade etmemektir. Farklılıklarımızı zenginlik olarak görmek ama bir taraftan da sadece farklılığı vurgularsanız birlik olmaz.Ortaklığı da farklılığı da vurgulayacağız." Açılışın ardından Bakanlar Bağış ve Yılmaz, öğrencilerle sohbet etti .
Kaynak: İHA