Ergün, Japonya'da Toyota'yı Gezdi, 'Sakaria' Modeli İstedi

Vergi indirimi alamayınca Türkiye'de üretim planını rafa kaldıran Toyota, Sanayi Bakanı Nihat Ergün'ün isteği üzerine projeyi yeniden gündeme aldı. Ergün, Toyota'nın üst düzey yöneticilerine, Sakaria adıyla yeni bir model üretilebileceğini belirterek, "Bu isim Japonca söylenmeye de çok uygun." dedi.

Ergün, Japonya'da Toyota'yı Gezdi, 'Sakaria' Modeli İstedi
Japon otomotiv devi Toyota, Sakarya'daki fabrikasında hafif ticarî araç statüsünde Verso modelini üretmeyi planlıyordu. Ancak Maliye Bakanlığı'ndan ticarî araçlar için uygulanan vergi indirimini alamayınca projeyi rafa kaldırdı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Japonya temaslarının 3. gününde Nagoya şehrindeki Toyota fabrikasını gezerek Başkan Fujio Cho ile görüşmede bulundu. Toyota'nın üst yöneticisinden projeyi tekrar gündeme almalarını isteyen Ergün, Türkiye'deki fabrikalarında yıllık 180 binlik tam kapasiteye çıkmak istediğini belirten Cho'nun 'Somut öneriniz var mı?' sorusuna, 'Ticarî araç üretim fikrimizi yeniden canlandırmamızın iyi olacağını düşünüyorum. Türkiye hafif ticarî araç üretiminin merkezi haline gelmeye başladı. Türkiye bu konuda büyük yetkinlik kazandı. Hafif ticarî araç üretimi, kapasitenizin de artırılmasında önemli bir adım olur. Türkiye'de Toyota'nın başka modellerini de Türkiye'de üretebilirsiniz. Üretim bandınıza hafif ticarî araçları, hibrit araçları ekleyebilirsiniz. Size başka bir önerim daha olacak. Toyota Sakaria adı altında yeni bir model üretebilirsiniz. Japonca söylenmeye de çok uygun, Toyota 'Sakaria' diye yeni bir model üretebilirsiniz. ' cevabını verdi.

Toyota, bugün itibarıyla kapasitesinin yarısını kullanıyor. Birkaç kez Sakaria ismini bizzat yazıp yüksek sesle okuyarak prova yapan Cho, Bakan Ergün'ün önerisine değer verdiğini, başkan yardımcısına çalışmaların derhal başlatılması talimatını vererek gösterdi. Türkiye'nin tarihi ve mevcut ekonomik performansını etkileyici bulan Toyota Başkanı Cho ayrıca, Türk hükümetinin elektrikli araca vergi muafiyeti verdiğini hatırlatarak elektrikli modellerdeki araç menzili, pil şarj süresi ve altyapıdaki eksiklerin kapanana kadar hibrit araçların geçiş sürecindeki önemine binaen teşvik kapsamına alınması beklentilerinden bahsetti.

Ergün ise bunun üzerine 'Elektrikli araçlara vergi teşviki vermemizin nedeni, bazı firmaların Türkiye'de elektrikli araç üretim bandının olmasıdır. Çünkü cari açıkla mücadele ediyoruz. Aldığımız kararların ithalatı körüklemesini istemiyoruz. O yüzden hibrit araçlarla ilgili elektrikli araçlarda olduğu gibi bir vergi düzenlemesi yapabilmemiz için imalatla ilgili adım atmanız gerekir. Bu durumda biz de vergi indirimi konusunu değerlendiririz. ' dedi.

Türkiye'de AR-GE merkezi kurun

Japonya'da motorlu araçlar için 9 ayrı vergi dilimi bulunuyor. Çevre dostu yakıt kullanımı arttıkça vergi azalırken teşvik miktarı da araç başına 150-200 bin Yen'i buluyor. Türkiye'nin bulunduğu coğrafyadaki avantajlarını anlatan Ergün, Türkiye'de Toyota'nın Ar-Ge merkezi kurmasının önemli olduğunu, yeni pazarlara uygun model üretiminde birlikte daha başarılı olabileceklerini dile getirdi. Ergün, şirketlerle nokta atışı görüşmelerin daha etkili olduğunun altını çizerek Toyota ile olan temaslardan yatırım getirme ve istihdam oluşturma konusunda umutlu olduğunu ifade etti. Bu arada Japonya'da bulunan Türk heyetine, 'Plug-in' hibritle yakıt tasarrufu yüzde 70'e çıkacak Toyata'nın montaj hattı gezdirildi. Heyete geleceğin teknolojileri hakkında da sunum yapıldı.