Ünye Sanayi Sitesi'ne 'Kayıt Dışı Esnaf' Eleştirisi

Ünye Sanayi Sitesi'nde 226 iş yeri olmasına rağmen bölgede 400'e yakın esnafın iş yaptığı ileri sürüldü.

Ünye Sanayi Sitesi'ne 'Kayıt Dışı Esnaf' Eleştirisi
Sitenin kurucularından Sandem Otomotiv işletmecisi Fahri Demirci, iş yerlerinin yüzde 20’sinin kaçak iş yaptığını savundu. Sanayi Sitesi Başkanı Ali Özkan ise kendilerine bu konuda zaman zaman şikayetler geldiğini, ancak isim ve adres verilmediğini, konunun söylentide kaldığını kaydetti.

Sanayideki 120 metrekarelik dükkanların iki esnaf tarafından ortak kullanıldığını iddia eden Demirci, "İş yerlerinden birinin vergi kaydı var, diğeri kaçak çalışıyor. Elektrik ve su abonelikleri ortak kullanılıyor. Kaçak işyeri çalıştıran esnaf tabelalarını dahi asıyor fakat herkesin gördüğünü hiçbir yetkili görmüyor veya görmezden geliyor. Eskiden kaçaklar mahalle aralarında idi. Şimdi sanayinin göbeğinde bir yığın kaçak esnaf var. Kaçak iş yapan kişiye gidip uyaramıyorsun. Bu kişilerin kaçak çalıştığını ben biliyorum da bu işi takip edenler mi bilmiyor.” dedi.

KAYITLI ESNAF ZOR DURUMDA"
Biz vergi veriyoruz, burada işyeri işletiyoruz. Biz bir iş yaparken vergimizi, maliyetimizi hesap edip iş yapıyoruz. Bizim 40 liraya yaptığımızı kaçak çalışanlar 10 liraya yapıyor." diyen Demirci, "Müşteri de kendince haklı olarak aynı işi ucuz yapan yere gidiyor. Müşteri bilmiyor o esnafın kaçak iş yaptığını. Bu iş yerlerini vergi dairesine gidip şikayet edeceğim. Dayanacak bir gücümüz kalmadı çünkü. Bu durumu Ordu Defterdarlığı'na da şikayet edeceğim. Ben 1980 yılından beri vergi veriyorum.” diye konuştu.

Sanayi Sitesi Başkanı Ali Özkan ise kendilerine bu konuda zaman zaman şikayetler geldiğini, bunları gerekli yerlere ileterek gereğinin yapılmasını sağladıklarını kaydetti.

Özkan, “Bu konuda bize gelen bir isim iş yeri bilgisi yok. Öyle bir şeye zaten başta biz müsaade etmeyiz. Herkes bir şeyler konuşuyor söylüyor, fakat isim verin denilince verilebilecek bir isim olmuyor. Sonuç böyle olunca da elimizden fazla bir şey gelmiyor. Bu konuda bir bilgisi olan kaçak iş yeri çalıştıranın kim ya da kimler olduğunun bilgisini bize versinler biz de gereğinin yapılmasını sağlayalım.” açıklamasını yaptı .