Çin Meclis Toplantılarından Renkli Görüntüler

Çin'deki en yüksek siyasi danışma kurumu Çin Halk Siyasi Danışma Konferansı (ÇHSDK) Ulusal Komitesi'nin yıllık olağan toplantısının açılışında renkli görüntüler oluştu.

11. Ulusal Komitesi'nin beş yıllık görev süresindeki son yıllık toplantısı için başkent Pekin 'de geniş güvenlik önlemleri alındı. Toplantının yapıldığı Tiananmen Meydanı ve çevresinde kuş uçurtulmadı. Toplantıyı takip eden gazetecilerin araçları, eğitimli köpeklerin de katıldığı güvenlik taramasından geçirildi.

Toplantıya katılan üyeler, özel otobüslerle Tiananmen Meydanı 'na geldi. Üyelerin, meydanın batısındaki meclis binasına girişlerinde giydikleri geleneksel kıyafetler dikkat çekti. Basın mensupları da üyelerle röportaj yapabilmek için kıyasıya yarıştı.

Toplantı devlet medyasında canlı olarak verildi. Açılış törenine, Devlet Başkanı Hu Jintao, Meclis Başkanı Wu Bangguo, Başbakan Wen Jiabao, Jia Qinglin, Li Changchun, ülkenin müstakbel lideri ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Xi Jinping, Li Keqiang, He Guoqiang ve Zhou Yongkang gibi Çin Komünist Partisi (ÇKP) ve devlet liderleri katıldı.

Toplantıya katılan ve çeşitli etnik gruplar ile kurumlara bağlı yaklaşık 2192 kişi, ÇHSDK Ulusal Komitesi Başkanı Jia Qinglin 'in çalışma raporunu dinledi.

Raporda, başta iç talep ile tüketimi arttırma, bilimsel ve teknolojik gelişmeyi hızlandırma, çağdaş tarımı geliştirme, eğitim ve sağlık reformu, çevre, halkın yaşam standartları ve gıda güvenliği olmak üzere 6 bin 76 önerge sunuldu. Konuşmasında Jia, ideolojik ve teorik gelişmeyi güçlendirmeye vurgu yaparken, Çin 'deki 1911 devrimine değindi. 2011 'in, '12. Beş Yıllık Kalkınma Planı 'nın ilk yılı olduğunu hatırlatan Jia, “Çin, yurtdışında karmaşık ve değişken çevre ile içeride de reform, kalkınma ve istikrar adına çetin ve zorlu görevlerle karşı karşıya kaldı.” dedi.

ÇHSDK Ulusal Komitesi'nin 2012 yılı çalışmalarına değinen Jia, ÇKP ve devletin merkezi çalışmaları çerçevesinde, ekonominin istikrarlı ve hızlı gelişmesi ile toplumsal uyum ve istikrarı hızlandırmaya ağırlık verileceğini belirtti.

Üyeler, 10 günlük toplantı süresince Çin'in hemen her türlü alanlarıyla ilgili önemli kararlar hakkında tartışma yaparak öneri ve tekliflerini sunacak.

Çin medyasına göre, ÇHSDK Ulusal Komitesi, sekiz “demokratik parti”, “tarafsız şahsiyetler”, hükümet dışı topluluklar, çeşitli azınlık etnik grupları ve toplumun çeşitli kesimlerinden gelen temsilciler ile Tayvan vatandaşları, Hong Kong vatandaşları, Makao vatandaşları ve ülkeye dönen Çin kökenli yabancıların temsilcileri ve özel olarak davet edilen kişilerden oluşuyor.

5 Mart 'ta da meclis üyelerinin katılacağı yıllık olağan Çin Ulusal Halk Meclisi (ÇUHM) toplantısı başlayacak.

ÇUHM ve ÇHSDK, Çin 'de “İki Toplantı” olarak adlandırılıyor.