Japon Türk İşbirliği

Türk özel sektörünün yassı çelik ve çelik boru üreticisi Tosyalı Holding ile yüksek teknolojiyle üretilen çelik ürünlerde Japonya'nın lider şirketlerinden Toyo Kohan arasında işbirliği anlaşması imzalandı.

Japon Türk İşbirliği
  Bu çerçevede Başbakanlık Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı`nın desteğiyle kurulacak Tosyalı-Toyo Çelik A.Ş.`nin yüzde 51`i Tosyalı Holding`e, yüzde 49`u Toyo Kohan`a ait olacak. Fizibilite çalışmalarının tamamlanmasının ardından Osmaniye`de kurulacak komplekste, ülkemizin ilk özel sektör yassı çelik üreticisi Tosçelik`in sıcak rulo sacları kullanılacak. Tosyalı-Toyo ortaklığı ile üretilecek ve otomotivden elektrikli ev aletlerine, bilişim ürünlerinden meşrubat kutularına kadar geniş bir yelpazedekullanılacak ürünler; sadece Türkiye`nin değil, Avrupa`dan Kafkaslar`a, Ortadoğu`dan Kuzey Afrika`ya uzanan geniş bir coğrafyanın ihtiyacını karşılayacak. Bu önemli işbirliğine ilişkin anlaşma, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı ve Toyo Kohan İş Geliştirme Direktörü Sumida Hirohiko tarafından imzalandı.

HEDEF, GLOBAL ÖLÇEKTE BİR GÜÇ OLMAK

Çelik sektöründe global ölçekte bir güç olmayı hedeflediklerini vurgulayan Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, 'Yeni teknolojilerle pazarın ihtiyaçlarını karşılayarak, yüksek kalitede üretim gerçekleştirmeye özen gösteriyoruz. Toyo Kohan ile yapacağımız işbirliği, bu açıdan önem taşıyor. Osmaniye`de kuracağımız tesisler, değerli ortağımızın yenilikçi yaklaşımının ve kalite anlayışının bir yansıması olacak. Yüksek teknolojili çelik ürünlerde ülkemizin dışa bağımlılığını ortadankaldıracağımız için büyük mutluluk duyuyoruz 'dedi. İşbirliği sonucu yapacakları yatırımların, yeni istihdam alanları oluştururken, diğer yandan da ülkenin tamamen ithal edilen bir ihtiyacını yurt içinde karşılayacağını ifade eden Tosyalı, böylece cari açığın azalmasına da daha fazla katkıda bulunacaklarını kaydetti.

'TÜRKİYE`DEN YENİ PAZARLARA AÇILACAĞIZ '

Türkiye`de çelik sektörünün sanayileşmeye paralel olarak hızla büyüdüğünü belirten Toyo Kohan İş Geliştirme Direktörü Sumida Hirohiko ise şunları kaydetti: 'Toyo Kohan, 1934 yılında Japonya`nın ilk kalaylı teneke üreticisi olarak kuruldu. Halen elektro galvaniz, nikel kaplama, yüzeyi işlenmiş çelik, krom kaplama ve film kaplı çelik konularında Japonya`da öncü, dünyanın en yüksek üretim teknolojisine sahip bir numaralı şirketiyiz. Avrupa, Ortadoğu ve Kuzey Afrika pazarlarına ihracatı da hedef alan bir yatırım gerçekleştirme amacımız doğrultusunda bir üs olarak Türkiye`yi tercih ettik. Bunun da en önemli nedenlerinden biri, Türkiye`nin artık ekonomik gelişimive bölgedeki konumuyla yükselen bir değer olarak kabul edilmesi. Aynı zamanda Tosyalı Holding`in kaydettiği hızlı ve güçlü büyümeyle sahip olduğu entegre üretim tesisleri bu işbirliği kararımızda etkili oldu. Türkiye`ye en yüksek teknolojiyi getirecek, buradan da Tosyalı Holding ile birlikte yeni pazarlara açılacağız.'
 
Kaynak: İHA