30 Yıllık Evlerine Tapu İstiyorlar

Konya’nın Kulu ilçesine bağlı Kozanlı kasabasında Kalealtı Mahallesi sakinleri, 30 yıldır oturdukları evlerin tapularını istiyor.

Kozanlı Kasabasında 1970 yıllarda vatandaşlar, belediye tarafından kendilerine tahsis edilen yerlere konut yapmaya başladı.

Kasabanın Kalealtı Mahallesi'nde, yaklaşık 100 kadar ev yapan vatandaşlar, arsalar için Kasaba belediyesine de ödeme yaptı. Evleri belediyenin tahsisi doğrultusunda yaptıkları için kısa sürede tapuları alacağını düşünen vatandaşlar, arsaları mera vasfı taşıdığı için 30 yıldır tapularını alamadı. Kasabada evlerin bazıları el değiştirirken bazılarının da sahipleri vefat etti. Vefat eden kişilerin varisleri ise evlerin tapusu olmadığı için hukuki olarak mal paylaşımı yapamıyor. Kalealtı Mahallesi'nde oturan Abdurrahman Kırıcı oturduğu evi ilk sahibinden 15 yıl önce satın aldığını belirtirken hala tapuları alamadıklarını ifade etti.

Başka bir mahalle sakini Yunus Camcı ise bu problemin mahalle sakinlerini çok rahatsız ettiğini söyledi.

Camcı, ‘’Artık yetkililer bu problemi çözsün’’ şeklinde konuştu.

Yeni büyükşehir yasasıyla birlikte bu konuda çalışma yapılacak Kısa zaman önce, mera vasfı taşıyan evlerin yapıldığı bu bölge hazineye aktarıldı. Bu tür problemi olan bölgedeki Kulu, Cihanbeyli ve Altınekin’e bağlı 20 beldenin belediye başkanı sorunun çözümü için vatandaşlar adına 3 yıl önce Maliye Bakanı ile görüştü. 20 beldeyle ilgili Konya’da bir komisyon kuruldu fakat hukuki boşluklar nedeniyle komisyon işin içinden çıkamayınca çalışmaları durdurdu. Bu tür problemlerin Türkiye genelinde var olduğunu kaydeden AK Parti Konya Milletvekili Ayşe Türkmenoğlu, ‘’Yeni büyükşehir yasasıyla birlikte bu konuda çalışmalar yapılacak.’’ dedi.