Trt Türk'ün ''uzaklar Antarktika'' Projesi İçin, 14 Metrelik ''uzaklar İı'' İsimli Tekneyle Yola Çıkan ve Antarktika'ya Giden İlk Türk Denizciler Olma Başarısını Yakalayan Osman Atasoy ve

TRT Türk'ün ''Uzaklar Antarktika'' projesi için 14 metrelik ''Uzaklar II'' isimli tekneyle yola çıkan ve Antarktika'ya giden ilk Türk denizciler olma başarısını yakalayan Osman Atasoy ve Sibel Karasu'yu, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç karşıladı.

Yaklaşık 3.5 yıl süren yolculuklarının ardından başladıkları nokta olan Marmaris'e dönen Atasoy ve Karasu için Marmaris Netsel Marina'da tören düzenlendi.

''Uzaklar II'' isimli tekne, marinaya sahil güvenlik ekipleri, botlar, tekneler eşliğinde, çalınan siren ve alkışlarla yanaştı. Atasoy ve Karsu'yu Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve protokol üyeleri çiçeklerle karşıladı. Osman Atasoy ve Sibel Karasu, bu sırada gözyaşlarına hakim olamadı.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, burada yaptığı konuşmada, 3.5 yıl sonra iki denizciyi Marmaris'te sağ salim karşılamaktan ve görmekten dolayı mutlu olduklarını söyledi.

Atasoy ve Karasu'yu cesaretlerinden dolayı kutlayan Arınç, ''Dünyanın hiç ulaşamadığımız noktalarını görmüş ve program yapmış irileri olarak bu cesaret ve dirayetlerinden dolayı tebrik ediyorum. Onlar bu mükemmel işi başardılar. Gerçekten akla uzak bir şey. Yani 3.5 yıl denizde olacaksınız, deniz şartlarında korkmadan, yılmadan, dirayetle ve cesaretle bu yolculuğu yapacaksınız, biz de TRT Türk'te bunun programını yapıp milyonlarca insana ulaştıracağız. Şüphesiz Osman Bey'in bu konudaki deneyimi ve cesareti söz konusu, ama bir Türk kadını, bir Türk kızı olarak Sibel Hanım'ın da bu engin denizlerde büyük bir dirayet ve cesaret gösterdiğini görüyorum. Türk kızlarına bir örnek olarak kendisini kutlamak istiyorum'' dedi.

Türkiye'nin Evliya Çelebi'den bu yana seyahatler konusunda deneyimi olan bir ülke olduğuna dikkati çeken Arınç, şöyle konuştu:

''Bu tekne Türk yapımı. Mürettebatı Türk, bayrağı da Türk bayrağı. Arkadaşlarımız 14 metre basit yapım böyle bir tekneyle Antarktika'ya kadar gidebilecek, bizim sadece hayal edebildiğimiz buzulların, penguenlerin olduğu bir yerden program yapıp orada Türkiye'nin de bir temsilcilik açmasını isteyebilecek noktaya gelmişler. Gerçekten 10 defa tebrik etmemiz lazım. Bu iki arkadaşımızı şahsım ve temsil ettiğim hükümetim adını candan kutluyor başarılar diliyorum.''

-''2013 Piri Reisi Anma Yılı''-

Arınç, 2013 yılının Piri Reis'i anma yılı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

''Dünyada UNESCO tarafından Birleşmiş Milletler tarafından da Piri Reisi Anma Yılı olarak kabil edildi. Bu Türkiye için bir onurdur. Denizcilerin piri Piri Reis hala haritaların bile bugün güncel olarak her yerde takdir gördüğü denizler aşırı, okyanuslar aşırı bu coğrafyayı önümüze getiren bu büyük şahsiyeti önümüzdeki yıl anmış olacağız. 2013'ün her yerde konuşulması, örnek gösterilmesi gereken faaliyeti 'Uzaktakiler II' teknesiyle Osman Atasoy ve Sibel Karasu'nun başarısıdır. Piri Reis'in yıl olarak kutlanacağı günlerde sanıyorum ki medyamızda bundan fazlasıyla bahsedecektir.''

-''Çok kaliteli bir belgesel yakaladık''-

TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ise denizciliğin çok önemli ve bir o kadar da güç bir iş olduğunu ifade etti.

Denizcilerin ayrı bir dili olduğunu, ancak denize dost olunduğunda mesafe alınacağını anlatan Şahin, şöyle konuştu:

''Bizim için de çok şeref verici bir iş. Bu vesileyle inşallah Marmaris tüm dünyaya daha güzel bir şekilde tanıtılacak. Ama bizim buradaki kazancımız, çok kaliteli bir belgesel yakaladık. Yol, anlatım ve belgesel gibi 3 farklı unsurun bir araya katıldığı yeni bir belgesel türü. İnşallah bu belgesele başladık. Beraber izlediğimizde ne kadar güç şartlar içerisinde, ama ne kadar güzel bir çalışmanın olduğunu birlikte göreceğiz. TRT Genel Müdürü olarak bundan gurur duyuyor, katkı sağlayanlara çok teşekkür ediyorum.''

-Uzaklar II yıl 4 yıl sonra yurda döndü-

Marmaris'ten 28 Ekim 2008'de ayrılan Kaptan Atasoy ve Sibel Karasu'nun, 2012 yılı Ocak ayının başında Güney Amerika'nın güney ucunda bulunan Ateş Toprakları'ndan yola çıktıkları ve Antarktika ana karasına şubat ayının ilk haftasında ulaştıkları belirtildi. Atasoy ve Karasu'nun, Antarktika'ya giden ilk Türk denizcileri olarak Türk bayrağını Şili'ye ait üssün komutanına teslim ettikleri kaydedildi.

Antarktika'da buzullar arasında ilerleyip, insansız ve ıssız limanlarda demirleyerek 6 hafta geçiren Uzaklar II ekibinin, penguenler, balinalar, albatroslarla zenginleşen Antarktika yaşamını da teknelerine özel olarak yerleştirilen, tam donanımlı bir kamera ile kayda aldıkları öğrenildi.

Uzaklar II'nin Antarktika yolculuğunun 23 Mart 2012'de, Arjantin'in en güney ucundaki Ushuaia Limanı'nda sona erdiği ifade edildi.

Muhabir: Durmuş Genç

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
Kaynak: AA