(düzeltme) Yetim Çocukları ve Kaymakam Amcanın Duygulandıran Buluşması

Türkiye’de ilk defa Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı´nın Bayrampaşa Kaymakamlığı döneminde hayata geçirilen ve çoğunluğunu işadamı Sivil Toplum Kuruluşları ile gönüllü kişilerin oluşturduğu Hami-Yet (Koruyucu Yetim Destek) projesi kapsamında 60 çocuk, 50 anne ve iş adamlarından oluşan 130 kişilik grup Yozgat´a gelerek Vali Abdulkadir Yazıcı’yı makamında ziyaret etti.

Çocuk ve annelerini Valilik önünde Vali Yazıcı karşılarken, buluşma sırasında eski kaymakam amcalarını karşılarında gören çocuklar gözyaşlarını tutamadı. Çocukların hepsiyle tek tek tokalaşan ve sarılan Vali Yazıcı misafirlerini önce makamında daha sonra da evinde ağırlayıp elleriyle tatlı ikram etti. Daha sonra konak bahçesini gezen çocuklara Vali Yazıcı, burada bulunan elma ağacından elmaları kopararak ikram etti ve voleybol oynadı. Hamiyet anneleri ise Vali Yazıcı için yaptıkları börek ve sarmaları ikram etti.

Konak ziyaretinin ardından Saraykent ilçesine geçen çocuklarının anısına, burada hatıra ormanı oluşturuldu. Vali Yazıcı, fidan dikim töreninde yaptığı açıklamada, Hami-Yet Projesi´nin amacının çocuklara yetim olduklarını unutturmak ve sosyal yaşama entegre etmek olduğunu belirterek, projeye yetim çocuklar projesi demediklerini, yetimliklerini unutturmak amacıyla Hami-Yet adı verildiğini söyledi.

Hatıra ormanına fidan dikimi yapan çocuklar diktikleri fidanın üzerine kendi adlarını taşıyan metal isimlikleri taktı. Fidan dikim programının ardından Sorgun ilçesinde öğle yemeği yendi. Yozgat’ta uçurtma şenliğine katılan çocuklar burada gönüllerince eğlendi. Rüzgarın olmaması nedeniyle uçurtmayı havalandırmakta zorlanan çocuklar Şahin Tepesi Bilal Şahin Seyir Terasından Yozgat’ı seyrettiler.

Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcı, Hami-Yet projesinin Bayrampaşa kaymakamlığı sırasında geliştirdikleri bir proje olduğunu belirterek, “Hami-Yet çocuklarımıza psikolojik ve sosyal destek yönünden kültürel faaliyetler noktasında atölyeler çalışmalar noktasında 4 yıl süren bir beraberliğimiz oldu. Önemli olan bu projenin sadece bir yerde uygulanması değil, eğer yapılan çalışma güzel karşılanıyorsa iyi bulunuyorsa yurdumuzun her yöresinde, her mülki amirimizin de uygulayabileceği tarzda bir proje. İnsan sevgisine dayalı fıtrata dayalı, suni ve yapmacık bir şey olmadan merhamet ve acıma duygularını barındırmadan sadece şefkat ve muhabbeti barındırarak süre gelen bir hayırlı faaliyetler manzumesidir” dedi.

Bayrampaşa Kaymakamlığından Yozgat’a vali olarak atandığını ifade eden Vali Yazıcı, “Bizim buraya gelmemize bu çocuklarımızın çok üzüldüğünü biliyorum, aradan 2,5 ay gibi bir süre geçti birbirimiz özledik, Bayrampaşa Belediye Başkanımız ve Kaymakamımız ile görüştük, eğer Yozgat’a gelmek isterlerse ben onları Yozgat’a davet ediyrum dedim ve bugün çocuklarımız ve annelerini bugün Yozgat’ta misafir ediyoruz. Çok güzel bir proje olan Hami-Yet projesi hakkında bilgi, belge, doküman isteyen tüm mülki idare amirlerine gönderebiliriz” dedi.

Hami-Yet projesine dahil edilen anne ve çocukların ilk başlarda çekingen davrandığını ve kafasında soru işaretlerinin bulunduğuna değinen Vali Yazıcı,” Proje kapsamında önce yetim çocuklarımızı tespit ettik, onlarla görüşmeler yaptık. Anneler için takı tasarım, kuaförlük gibi çeşitli kurslar düzenledik. Kurslara katılan anneler arasında kaynaşmalar, arkadaşlık ve dostluk duyguları pekişti. Çocuklarımıza eğitim yardımları, dershane yardımları yapıldı. Bugün bu çocuklarımızdan birçoğu üniversitede okumaktadır. Biz hiçbir zaman çocuklarımıza acıma duygusuyla değil sevgi şefkat duygusuyla yaklaştık. Bunda da başarılı olduğuna inanıyorum. Bugünde çocuklarımızı Yozgat’a ağırladığımız için çok mutluyum” diye konuştu.

Hukuk Fakültesi ikincisi sınıf öğrencisi Leyla, Eski Bayrampaşa Kaymakamı şimdiki Yozgat Valisi Abdulkadir Yazıcıyı çok sevdiklerini belirterek, “Bize her zaman bir baba gibi davranmıştır. Hami-Yet projesinde yer aldığım için çok mutluyum. Kendisine çok teşekkür ediyorum. Bugün biz kendisini ziyaret için Yozgat’a geldik. Çok iyi bir gün geçirdik” dedi.

Bilgisayar Mühendisliği birinci sınıf öğrencisi Pınar’da Vali Abdulkadir Yazıcıyı çok sevdiklerini belirterek,”Bugün Yozgat’ta bulunan onlarca Hami-Yet çocukları ve anneleri çok mutlu. O herkes için bir baba olmuştur. Bu projenin bütün Türkiye geneline yayılması gerekir” ifadelerini kullandı.

Bazı çocuklar ise artık Yozgat’ta dikili bir ağaçlarının bulunduğunu belirterek, daha sonraki yıllarda tekrar Yozgat’a geleceklerini ifade ettiler .
Kaynak: İHA