Göynük İlçesi’nde Hayvanlar Tavuk Gübresinden Zehirlenmiş

Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Göynük ilçesinde yaşanan hayvan ölümlerinin nedeninin açıklandığını söyleyerek, “Tavuk gübrelerinin yanı sıra ölen civcivlerin toprağa karışması sebebiyle oluşan botilismus toksini neden olmuş” dedi.

Göynük İlçesi’nde Hayvanlar Tavuk Gübresinden Zehirlenmiş
Göknük ilçesinde iki yıldan bu yana hayvan ölümleri yaşanmış ancak ölüm sebepleri bulunamamıştı. Bolu Valisi İbrahim Özçimen, düzenlediği basın toplantısında 250 hayvanın ölüm nedenlerini açıkladı.

Tarım İl Müdürü İsmail Taş’la birlikte gazetecilere açıklama yapan Vali Özçimen, değişik numunelerin değişik laboratuvarlarda incelenmesi sonucu ölüm nedeninin ortaya çıktığını belirtti.

Hastalanan hayvanlardan kan ve iç organlardan numuneler alındığını hatırlatan Vali Özçimen, "Alınan numuneler Etlik Veteriner Kontrol Merkezi Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi. Laboratuvar sonuçlarında enfeksiyöz bir hastalık tespit edilememiştir. Hastalığın devam etmesi, tedaviye cevap vermemesi, botilismus hastalığından şüphelenilmesi sonucu 26 Haziran 2010 tarihinde hayvanlar aşılanmıştır” diye konuştu.

Bursa Uludağ Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi tarafından oluşturulan bir heyet, hayvanlar ve topraktan aldığı numunelerden sonuca ulaştı. Vali İbrahim Özçimen, “Bölgeden alınan hayvan kanı, su, yem, gaita örnekleri, Pendik Veteriner Kontrol Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'ne gönderilmiş, botilismus teşhisi konmuştur. Hastalık bir enfeksiyondan ziyade zehirleme yolu ile hayvanlara zarar veriyor. Bundan sonraki süreçte hastalık çıkan köylerde ilk aşılamaları gerçekleştirdik. Bundan sonraki her 6 aylık dönemde de aşılamaları düzenli olarak yapacağız. Diğer taraftan tavuk üreticilerine de bilgi verilerek atıklarını daha düzenli ve belirli bölgelere atmalarını sağlayacağız” ifadelerini kullandı.

Tavuk gübrelerini enerjiye dönüştürecek fabrikanın acilen kurulması gerektiğini söyleyen Vali Özçimen, “Bolu’nun gündeminde biliyorsunuz yaklaşık 10 senedir tavuk altlıklarından enerji üretilmesi konusu var. Çünkü tavuk altlıklarının içerisinden zehirli maddeleri arıtmadan bilinçsizce toprağa atılması sonucu, yer altı sularımıza amonyak karışıyor. Hem de toprağımızın kalitesini bozuyor. Tavuk gübrelerini enerjiye dönüştürecek bir fabrika kurulduğunda bu zararlardan kurtulacağız. Bu konuda tavukçuluk sektörünü de bilgilendireceğiz” dedi.

Kaynak: İHA