Omü Öğretim Üyesi Prof.dr. Hüseyin Çelik'in 'yüksek Boylu Maviyemiş Yetiştiriciliği'' Kitabı Yayımlandı

Ondokuzmayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hüseyin Çelik'in Karadeniz Bölgesi'nde alternatif ürün olarak yetiştirilmesi için düşünülen Maviyemiş bitkisinin yetiştirilmesi, yetiştirilme alanları, ekonomik getirisi ve faydalarının anlatıldığı ''Yüksek boylu Maviyemiş Yetiştiriciliği'' kitabı yayımlandı.

Prof.Dr. Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada kitabın kendi alanında önemli içerikleri olan fotoğraflarla desteklenen eğitim niteliğinde kaynak bir kitap olduğunu söyledi.

Kitabın içinde maviyemiş ile ilgili herşeyin anlatıldığını belirten Çelik şunları kaydetti:

''Maviyemiş Son yıllarda dünya çapında popüler olmaya başlayan ve ılıman iklime sahip düşük üzümsü meyvedir. Dünyada 18 farklı ülkede yetişen, üretiminin az, ihtiyacın ise çok fazla olduğu bir meyve çeşididir. Karadeniz Bölgesi'nde genelde likapa veya ligarba hatta çalı çileği olarak isimlendirilmektedir. Dünyada ticari olarak tarımı yapılan maviyemişler yüksek boylu, alçak boylu ve tavşan gözü maviyemişleridir. Mavi yemişin ekonomik ömrü 35-40 yıl arasındadır. Meyveleri üzümsü meyvedir. Meyve 14 farklı alanda değerlendirilebilmektedir. Taze meyve olarak veya tatlılarda kullanılan maviyemişler şoklanarak veya konserve yapılarak da değerlendirilmektedir. Ayrıca, ilkbahardaki yoğun çiçekleri, mavi meyveleri, yazın koyu yeşil, Sonbaharda ise ateş kırmızısı veya sarı ve bordo renk alan yaprakları sayesinde süs bitkisi olarak da kullanılmaktadır. Yaprakları, meyveleri, kökleri ve çiçekleri ilaç hammaddesidir. Karadeniz Bölgesi'ndeki ormanlar ile yaylalarda kendiliğinden yetişmekte olan bazı yabani vaccinium türleri ise yerel halk tarafından taze meyve, reçel veya meyve suyu olarak değerlendirilse de yüzyıllardır orman veya yaylalardan bahçeye indirilmemiş ve yabani orman meyvesi olarak doğal hayattaki değerini korumuştur. Çünkü maviyemiş ile aynı cins içinde yer alan bu yabani orman meyveleri çok küçük taneli, bol çekirdekli ve ekşi, koyu siyah veya mor renkli meyveleri ile ticari açıdan fazla bir önem taşımamaktadır.''

-''Sağlık alanında tercih ediliyor''

Maviyemiş meyvesinin gerek bitki gerekse meyve olarak piyasada aranan birçok özelliğe sahip olduğunu ifade eden Çelik, meyvenin insan sağlığı açısından bir çok faydasının bulunduğunu da kaydetti.

Yayımladığı kitabında meyvenin yetiştirilme, hasat ve meyvenin tüketimi hakkında da bilgilerin verildiğini vurgulayan Çelik, ''Mavi yemiş, meyve olarak, meyve suyu, reçel, marmelat veya konserve yapılabilir. Kuru meyve olarak, ilaç hammaddesi olarak, süt ve yoğurt ile karıştırılarak, yaş pastalarda, meyveli ekmeklerde, kek ve çöreklerde, meyve salatalarında, dondurma sanayisinde, kahvaltılık olarak, sos ve garnitürlerde, çay, esans ham maddesi olarak, kozmetik sanayisinde, krem ve sabunlarda, cilt bakımında ve Akdeniz tipi diyetlerde kullanılır. Vitamin, mineral ve lif bakımından Son derece zengindir. Maviyemişler sağlık açısından çok yararlı olduğu kadar birim alandan oldukça yüksek gelir getirebilmektedir. Antioksidan içeriği en yüksek kültür meyvelerinden biridir. Ayrıca gece körlüğü, gözlerde kamaşma ve diğer tüm görme bozukluklarını önleyebilmekte, taze olarak yenildiğinde kanı temizlemekte, kan şekeri ve kolesterolü düşürebilmektedir. Yaprak ve meyve çayları idrar yolu enfeksiyonlarında antibiyotik özellik gösterir'' diye konuştu.

Çelik, ''Yüksek boylu Maviyemiş Yetiştiriciliği'' kitabının 154 sayfa olduğunu ve ilk baskısının bin adet olduğunu kaydetti.

Yayıncı: Mehmet Kumcağız
Kaynak: AA