Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük:

Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük Türkiye'nin uzay bilimleri çalışmalarında dünyada söz sahibi olabilmek için finansmanın çok yüksek olması gerektiğini söyledi.

Erciyes Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük:
Erciyes Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Uzay Bilimleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. İbrahim Küçük 4-10 Ekim tarihleri arasında kutlanan uzay haftası etkinlikleri kapsamında çeşitli konferanslar yaptıklarını söylerken uzay bilimlerinde dünyada söz sahibi olabilmek için çok büyük finansman ayırmak gerektiğini ifade ederek Türkiye'nin şuan elinde 1 m lik bir teleskopa sahip olduğundan dünyada kaçıncı sırada olduğumuzu tahmin edebilirsiniz dedi.

Prof. Dr. İbrahim Küçük uzay bilimleri konusunda Türkiye'nin dünya sıralaması ve Türkiye'de uzay bilimleri çalışmaları hakkında şunları söyledi.

''Türkiye bilimsel anlamda astronomi ve uzay bilimleri çalışmalarında hatırı sayılır bir yerde sayılır. Uzay çalışmalarını yürüten değişik üniversitelerimizde bölümler var. Sayıca çok fazla değiliz. Ama uzay bilimlerini iki kısma ayırmak lazım. Bunlardan biri yakın uzay bir diğeri de derin uzay olarak adlandırabiliriz..Biz astrofizikçiler daha çok derin uzay üzerinde çalışıyoruz. Galaksilerin yapılarını içerisinde bulunduğumuz sistem üzerinde çalışmalar yapıyoruz. Yakın uzay çalışmalarında ise son yıllarda önemli yatırımlar yapıldı. Türkiye'nin hedeflerinden bir tanesi bir uydu yapmak. Daha yeni Tübitak tarafından iki tane uydu fırlatıldı. Bu tür çalışmalar Türkiye'de yapılıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı bünyesi altında Uzay Bilimleri Teknolojileri Genel Müdürlüğü kuruldu. Yakın uzay ile ilgili teknolojik anlamda, mühendislik anlamında çalışmalar var. Derin uzay ile ilgili yıldızların yapısı, içerisinde bulunduğumuz sistemin yapısı ile ilgili çalışmaları bizler zaten yıllardır yürütüyoruz ve uluslararası camiada sesimizi duyuruyoruz.

Dünyada Türkiye'nin kaçıncı sırada olduğuna dair bir sıralama yaparsanız çok da yukarılarda olan bir ülke değiliz. Çünkü bu tür bilimsel çalışmalarda en önemli parametre finansmandır. AB ülkeleri 40 m çaplı aynalı teleskop yapma girişimindedir. Yani bir ülkenin bütçesi bu çalışmaya yetmiyor. Evreni anlamak için ne kadar geniş çaplı bir teleskop yaparsanız ışığı daha çok topluyorsunuz. ABD'de çok büyük yatırımlar yapıyor bu çalışmalar için. Yani bu tür uzay çalışmalarının ülkelerin bu işe nasıl baktığı ile ilgilidir. İşin içerisinde bilimsel olarak ön sıralara çıkmak varsa bu harcamalardan kaçınılmaması gerekiyor.

Türkiye'de yapılan çalışmalar yeterli değil. Şuanda üniversitelerin desteği ile yürütülen çalışmalar ve Tübitak'ın yaptığı çalışmalar var. Şuanda Türkiye'nin dünya sıralamasına bakarsak elimizdeki teleskop 1 m. Benim öğrencilik yıllarımda da İran'ın elinde vardı bu teleskop. Yani dünya sıralamanız elinizde bulunan teleskopun büyüklüğü ile ilgili'' diye konuştu .
Kaynak: İHA