Aşlık: İzmir Büyükşehir 60 Yaş Kartı'nda Topu Taca Atıyor

AK Parti İzmir Milletvekili Ali Aşlık, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 60 yaş ve üzerindeki vatandaşların ulaşımda kullandığı 60 Yaş Kartı konusunda topu taca attığını söyledi.

Bu konuda verilen yetkiyi kullanamadığını iddia eden Aşlık , Başkan Aziz Kocaoğlu’nun Bakanlar Kurulu’nun düzenleme yapma çağrısına karşılık , “Kanun yapma yetkisi Bakanlar Kurulu’nda değil . ” uyarısında bulundu .


Milletvekili Aşlık , AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlediği basın toplantısında 60 Yaş Kartı uygulamasına açıklık getirdi . Uzun yıllardır uygulanan bu indirim kartlarının Sayıştay’ın yorumu doğrultusunda Büyükşehir Belediye Meclisi’nin kararıyla iptal edildi . Uygulamadan , 45 binden fazla İzmirli olumsuz etkilenecek . Sayıştay kararlarının bağlayıcı olmadığına dikkat çeken Aşlık , Başkan Kocaoğlu ve bürokratlarının sorumluluktan kaçtığını öne sürdü . Benzer indirim uygulamalarının Ankara ve İstanbul’da yapıldığını hatırlatarak , İzmir Büyükşehir bürokrasisinin hata yaptığını söyledi . Yönetmeliklerin kanunlara aykırı olamayacağını vurgulayan Ali Aşlık , “Büyükşehir Belediyesi , alelusul bir yönetmelik hazırlamış . Sayıştay’ın verdiği de alelusul verilmiş karardır . Türkiye bir hukuk devleti . Kanunlar Anayasa`ya , yönetmelikler ve tüzükler kanunlara aykırı olamaz . Herhangi bir kurum , kanunla aldığı yetkiyi bir başkasına devredemez . 4736 Sayılı Kanun’da , toplu taşım hizmetlerinde malul , yaşlı , öğrenci ve basın kimlik kartı sahiplerine indirim uygulamada belediyeler yetkili kılınmıştır . Bugüne kadar da uygulandı . Kanunun verdiği yetkiyi , Bakanlar Kurulu kaldıramaz . Büyükşehir Belediyesi , kendisine verilen bu yetkiyi kullanmayıp Sayıştay’daki bir yorumcunun yorumuna takılarak , kanun hükmünü yok sayarak meclis kararıyla uygulamayı kaldırdı . Bu karar , siyasi bir manipülasyondan ibarettir . Ankara ve İstanbul uyguluyor , siz niye uygulamıyorsunuz?” dedi .


Sayıştay kararlarının bağlayıcı olmadığını belirten AK Parti Milletvekili Aşlık , Büyükşehir Belediye önce idari yoldan Sayıştay kararına itiraz etmesi gerektiğini fakat bunun yapılmadığını kaydetti : “Kanun yetki vermiş , bu yetkiyi kullan . Basit ihaleleri bile yapmayı beceremeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi , bu yönetmeliği de yüzüne gözüne bulaştırmıştır . Topu taca atmak için uygulamayı kaldırarak , vatandaşla merkezî iktidarı karşı karşıya getirmenin çabası içindedir . İddianame hazırlayan savcıya kafa tutan Kocaoğlu , Sayıştay’a dilekçe vermeyi beceremiyor mu? Danıştay’da dava açıldı mı? Üniversitelerin hukuk fakültelerinden destek alabilirsiniz . Bu kadar basit şeyleri yapamayan bir yapı , İzmir’i nasıl yönetecek? Belediye meclisi kararının hukuki dayanağı yoktur ve karar siyasidir . Kanun , bu yetkiyi belediyelere vermiştir . Büyükşehir Belediyesi , bu sorumluluktan kaçmamalıdır . ” şeklinde konuştu . Aşlık , mağdur olan vatandaşları mektupla bilgilendireceklerini sözlerine ekledi .